Evo zašto: Danas je najdepresivniji dan u godini

Ilustracija

Najdepresivniji dan ove godine dolazi nakon što smo ispratili godinu koju su obilježile smrti poznatih poput Davida Bowieja, Georgea Michaela ili zvijezde ‘Ratova zvijezda’ Carrie Fisher, kao i izlazak Velike Britanije iz Europske unije te strah nakon pobjede Davida Trumpa na američkim predsjedničkim izborima, upozorava dr. Cliff Arnall, autor koji je skovao termin tužni ponedjeljak – blue monday.

Naime, dr. Arnall sa sveučilišta u Cardiffu 2005. godine je osmislio formulu za izračun najdepresivnijeg dana u godini, a u taj izračun ulaze dugovi, vremenski uvjeti, vrijeme koje je prošlo od božićnih blagdana i motiviranost.

‘Ove godine najdepresivniji ponedjeljak je u znaku još nekoliko faktora pa će zbog toga biti još teže podnošljiv. Smrti slavnih i politički faktor nestabilnosti još više pojačavaju depresivnost. Sve nas to podsjeća na vlastitu smrt’, objasnio je dr. Arnall, piše www. telegraph.com.

Njegova jednadžba je ukazala na to da je najdepresivniji dan u godini treći ponedjeljak u siječnju. Nije ni čudo – upravo u to vrijeme shvaćamo da su blagdani iza nas, hladnoća i potencijalne bolesti su tu, a stižu nam i računi na naplatu nakon što poharamo trgovine u potrazi za poklonima i delicijama za praznični stol.

Kako se boriti protiv najdepresivnijeg dana u godini? Stručnjaci smatraju kako je najbolje koncentrirati se na one stvari koje se mogu promijeniti te se okružiti ljudima s kojima smo bliski.

‘Neka vas tužni ponedjeljak motivira na manje stvari koje možete sami napraviti, poput početka dijete, prestanka pušenja ili fokusiranja na potragu za boljim poslom. Izvucite najbolje iz svoga života’, poručuje dr. Arnall.

Inače, prema istraživanju Sveučilišta iz Sussexa, opće raspoloženje nikad nije bilo lošije nego 9. studenoga, kad je na predsjedničkim izborima u SAD-u pobijedio Donald Trump.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.