Facebook obavio veliko ‘proljetno čišćenje’: S mreže nestalo 2,2 milijarde profila

Facebook se bori svim silama protiv lažnih vijesti i lažnih korisničkih računa jer svjestan je da samo na taj način može zadržati povjerenje postojećih i budućih korisnika te samim time dugoročno opstati.

A da trud ide u pravom smjeru potvrdile su brojke uklonjenih lažnih profila od siječnja do ožujka ove godine. Naime, bilo ih je 2,2 milijarde! To je apsolutni rekord, što znači da su algoritmi za prepoznavanje lažnih korisničkih računa, kao i sustav prijave sumnjivih korisničkih računa, sve bolji i bolji, prenosi RTL.

Primjerice, u tri posljednja mjeseca prošle godine, Facebook je uklonio 1,2 milijarde lažnih korisničkih računa, a u posljednja tri mjeseca 2017. godine uklonjeno je njih 694 milijuna.

Ovaj porast uklonjenih lažnih korisničkih računa ne treba čuditi jer otkako je početkom prošle godine izbila Cambridge Analytica afera, a dionice Facebooka pale za 119 milijardi američkih dolara, bilo je jasno da se treba učiniti nešto konkretnije.

– Najveći dio ovih brojki čine korisnički računi koje nitko nije ni imao prilike vidjeti jer ih uklanjamo odmah. Naime, često se iz jednog izvora zna kreirati i do stotinu milijuna profila, što evidentiramo i uklanjamo po završetku registracije – naglasio je Alex Shultz, potpredsjednik Facebookova odjela za analizu podataka.

(Foto: Ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.