FOTO: BENKOVAČKI SAJAM: Hit destinacija među Šibenčanima

Priča o jednom od najpoznatijih sajmova, onom Benkovačkom, započinje prije stotinu godina kada je u samom centru mjesta, svakog 10. u mjesecu, organiziran veliki stočni sajam.

benkovac

benkovac3

Iz cijele Dalmacije, ali i sa sjevera Hrvatske, slijevale bi se kolone poljoprivrednika, trgovaca, zanatlija i putnika namjernika ne bi li pronašli robu koja im treba.

Benkovački sajam je promijenio lokaciju i nalazi se izvan mjesta, ali datum je ostao isti i to je nešto, slažu se svi, što se ne smije mijenjati.

Suhomesnati proizvodi, životinje u živom obliku od kojih se rade isti, potencijalni kućni ljubimci, metle, stari stripovi i ručni rad – to je tek mali dio onoga što možete pronaći na sajmu.

benkovac4

benkovac5

benkovac6

benkovac2

 

benkovac1

benkovac7

 

benkovac8

benkovac10

benkovac11

benkovac12

Ono što ostaje kada se proizvod potroši su uspomene na dan pun šušura, poznatih lica i komplimenata jer dobro je poznato – na pijaci i sajmovima se dobivaju najljepši komplimenti.

– Prije se više kupovalo, kupovali su pastiri i ljudi sa sela, danas toga ima sve manje. Nema ovaca, nema pastira, ali ja i dalje proizvodim ‘opanke’ – ispričao nam je gospodin koji prodaje ručno rađene cipele kakve su nosile naše bake.

benkovac22

Doduše, slične modele možemo danas pronaći u izlozima modnih dućana, ali njih ipak od ovih razlikuje – potpis.

Benkovački sajam je omiljena destinacija i Šibenčana, što je današnji dan samo potvrdio, bilo da su došli kao prodavači,kupci ili su samo svratili doživjeti tu atmosferu. A uvijek se može i dobro pojesti.

benkovac13

benkovac21

Sajam zna posjetiti i do deset tisuća ljudi, a vole ga i turisti jer nudi nešto što se ne može kupiti novcem, nudi dušu i dašak prošlosti.

benkovac24

benkovac23

benkovac20

benkovac19

benkovac18benkovac17

 

benkovac16

benkovac15

benkovac14

 

Benkovački sajam je idealna destinacija za izlet, posebice ako 10. u mjesecu ‘pada’ za vikend, zato zaokružite taj datum u kalendaru i put pod noge.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.