FOTO: Bob, maništra i gnjat za svjetske chefove kao uvertira u kulinarski show u Šibeniku

Chefovi svjetske kuhinje koje ćemo sutra gledati na djelu na tvrđavi svetog Mihovila u Šibeniku u sklopu gastro spektakla ‘Zvjezdani chefovi pod zvjezdanim nebom’, sinoć su se, prema ideji Biljane Lambaše, sladili autohtonim jelima sa šibenskom područja u konobi Šime Panjkote u Crnici, u Šibeniku.

– Večer je organizirana kao nekakav dio izvanfestivalskog programa za sudionike festivala. Bili su francuski chefovi, vlasnici Michelinove zvijezde. Belgijanac nije stigao – kazao nam je Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika koja je neobvezno (gurmansko) druženje i financirala.

francuski chefovi_stipe_panjkota (4)

Svjetski poznatim chefovima servirala su se domaća jela poput onih ispod peke, a pitata li ih što su jeli, reći će vam da je bilo tu boba, janjetine, teletine, krumpira…

– Htjeli smo ih dovesti u jedan autohtoni ambijenti i zbog toga smo izabrali konobu Šime Panjkote te da im uz pomoć ekipe iz Gurmanskih ćakula spremimo autohtona jela, nešto naše jer ipak oni sigurno putuju po svijetu i nema što nisu kušali – priča direktor lokalnog TZ-a.

– Prvo smo se Ivo Kronja i ja mislili što bismo im kuhali. Razmišljali smo o pašticadi, ali smo se na kraju odlučili za bob i maništru s gnjatom. Petković i Panjkota su radili peku s tim da smo išli da to sve bude u šibenskom ambijentu, a svirao nam je naš Bobo na gitari – kazao nam je poznati šibenski arhelog, fotograf i veliki gurman, Željko Krnčević, dodajući da je kao gost kuhar tu bio i Branimi Periša.

francuski chefovi_stipe_panjkota (3)

– U bob i maništru stavili smo još malo papra, išli smo bez vegete, ali s malo komorača da se samo blago osjeti. Na kraju nam je pofalilo slatkog pa smo se sjetili da Panjkotina žena u frižideru ima tortu od limuna pa smo se s njom zasladili – otkriva nam Krnčević.

Osim što se dobro jelo, dobro se i pilo. Odnosno, ne samo da su se pred svjetski poznatim kulinarskim imenima promovirala domaća jela, već su ih počastili i vinom domaćeg vinogorja.

francuski chefovi_stipe_panjkota (2)

– Jedan naš vinar poklonio nam je nekoliko boca svog vina tako da smo promovirali i naše sorte – priznao je Karađole, dodajući da je sinoćnja večera bila odlična uvertira u program koji nas tek čeka i kulinarsku čaroliju kakvu stvaraju Lionel Levy, Guillaume Sourrieu, San Degeimbre.

francuski chefovi_stipe_panjkota (5)

S njim će se složiti i autor sinoćnje kuhinje, Krnčević dodajući da su ‘prezadovoljni sa spizom, pismom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.