FOTO: ČVARCI: Od sirotinjske hrane do delicije vrtoglavih cijena

Nekada hrana sirotinje, danas gastronomska delicija koja doseže i gastronomske cijene. U Hrvatskoj je prosječna cijena između 80 i 150 kuna za kilogram, dok u Londonu, primjerice, dođe i do 500 kuna. Riječ je o čvarcima, tradicionalnom jelu od prženog svinjskog masnog tkiva koje je godinama bilo zanemareno da bi se vratilo u velikom stilu i sa solidnom cijenom.

U čemu je tajna njihove novostečene popularnost, pitali smo izlagače na nedavno održanom Sajmu agroturizma u Skradinu.

skradin agro sajam slanina cvarci 300416 1

skradin agro sajam prsut 300416 7

– Već sam u ‘mesnom điru’ 25 godina i sada smo došli u situaciju gdje čvarci, koji su se nekoć davali svinjama, na tržištu postižu cijenu i do 150 kuna. Glavni razlog u tome vidim u činjenici što se u svemu, pa tako i u prehrani, vraćamo na staro. Čvarak je jedna delicija koju su koristili naši roditelji. Sva stara hrana danas postaje moderna sukladno sa cijenom koja ih prati. Prije se više radilo sa svinjama, skoro svaka kuća je imala svoju svinju, da tako kažem – kazao nam je izlagač iz Trogira.

meso

Osim povratka na staro, neki od izlagača razlog pronalaze i u sortama svinja koje nisu kao što su nekad bile.

– Starinske sorte svinja su imale više masnoće, dok su današnje bogatije mesom, ali imaju manje masti. Manjak ‘resursa’ dovodi i do veće potražnje, a time i veće cijene na tržištu – smatra izlagač koji prodaje ‘izvorne goranske čvarke’ koji se razlikuju od onih slavonskih i dalmatinskih.

A u čemu je tajna dobrog čvarka, pitali smo.

– Ako je dobra svinja i čvarak je dobar. Naravno, svaki kraj ima ‘svoj čvarak’ pa imate od onih stisnutih do onih masnih koji su karakteristični za Slavoniju. Svatko može izabrati ono što mu odgovara. Kada netko čuje ‘čvarak’ odmah pomisli na mast, kalorije i kolesterol. Da, ne možemo mi sada reći da je on ekvivalentan povrću, da je idealan za dijetu i zdrav život, ali svakako je zdravije pojesti to nego vrećicu čipsa – kaže nam izlagač iz Slavonije koji smatra da čvarak i malo rakije nije nikoga ubilo, dapače.

svinja

rakija

Pronaći savršen čvarak je ponekad nemoguća misija, skoro u rangu Princa koji je tražio onu pravu kojoj pripada cipelica, ali trud se isplati.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.