FOTO Daria iz Bićina plete nakurnjake i otkriva: ‘Šibenčani traže XXL veličinu!’

Daria Silov iz Bićina od svoje se desete godine bavi pletenjem i kukičanjem, a nedavno je kape i šalove zamijenila – nakurnjacima.

Većina je vjerojatno čula za ovaj odjevni dodatak kojeg su drvosječe i pastiri nosili stotinama godina jer najbolje čuvaju ‘muški ponos’ u hladnijim danima, a pred koju godinu vratili su se na velika vrata.

– Od djetinjstva plete i kukičam jer mi to predstavlja užitak, a odnedavno sam se bacila u nove vode i napravila prvi nakurnjak. Sve je počelo kao šala zahvaljujući prijateljici i kumi koja mi je dala ideju. Poslala mi je nekoliko fotografija uz prijedlog da se počnem baviti time i rekla sam:’ Zašto ne, ideja uopće nije loša.’ I tako ja skuham kavu, kukicu i vunu u ruke i za par sati eto mog prvog ‘čuvara muškog ponosa’. Bio je to motiv vuka – priča nam Daria koja inače radi u Šibeniku.

nakurnjak1

nakurnjak

Nakon vuka uslijedili su Pink Panter i pijetao, a do danas kolekciji ‘intimnih čarapica’ pridružili su se pridružili slon, krokodil i lav.

Žene su oduševljene, priča nam Daria, i već ima nekoliko narudžbi za godišnjice braka i rođendane.

A muškarci?

– Oni isto pokazuju interes, ali za one XXL veličine. Veličina koju uglavnom radim je ona standardna od 20 centimetara, pa kome pravo, kome krivo. Ako je nekome i malo poveći uvijek se da nagurati malo pamuka unutra. Nitko ne mora znati – smije se Daria.

nakurnjak2

nakurnjak3

Inače, nakurnjak se najviše veže uz visoke planine Bosne i Hercegovine, a u zapisima stoji da su djevojke plele po jedan i nosile u miraz zajedno s ostalom opremom.

Pleo se u svim bojama i uzorcima, a među djevojkama je vladao natjecateljski duh gdje se svaka trudila isplesti najljepši. Postupak uzimanja mjera se zvao dirlikanje, a bez toga bi se pleo po želji pletilje.

Na pozornici su ih proslavili Let 3, a danas predstavljaju idealan suvenir za oduševljene turiste, prigodan poklon ili dobar zimski dodatak.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.