FOTO: Maria Krnić, ime koje vrijedi zapamtiti: Šibenčanka ušla u finale prestižnog modnog natjecanja

Maria Krnić je mlada Šibenčanka koju smo upoznali kao ime koje se krije iza modne marke ‘Maio’ o kojoj smo pisali ovo ljeto. Ime koje ćemo sigurno još mnogo puta čuti na nacionalnoj, a vrlo vjerojatno i internacionalnoj razini. Ova talentirana dizajnerica jedna je od pet finalista Portanova Fashion Incubatora, najstarijeg i najutjecajnijeg nacionalnog natjecanja za mlade modne dizajnere.

maria krnic

Jedinstvena je to prilika za mlade neafirmirane dizajnere da započnu svoj put u modnom svijetu sljedeći stope Jurja Zigmana, Sonje Lamut, Ivana Alduka i drugih poznatih dizajnera čiji se počeci vežu upravo za ovaj događaj.

Dizajneri Teo Perić, Lidija Pihler Yuniku i Petar Trbović, modni urednik, odabrali su pet kolekcija koje će se predstaviti u finalu Portanova Fashion Incubatora 13. i 14. studenog u Osijeku.

Osim što će mladi dizajneri imati priliku predstaviti svoje kolekcije široj publici, pobjedniku je osigurana i novčana nagrada u iznosu od 10 tisuća kuna te nastup na velikom tjednu mode.

Kako se prijavila, koliko je bilo zahtjevno osmisliti kolekciju te nada li se pobjedi, Maria nam je otkrila u razgovoru.

– Portanova Fashion Incubator je velika stvar za mlade nearfirmirane modne dizajnere. Natječaj sam vidjela dosta kasno, sedam dana prije isteka te me u kratkom roku čekalo mnogo posla . Osmisliti, nacrtati, sašiti dvije kreacije, za mene je to značilo pet odjevnih predmeta. Činilo se nemoguće, ali nisam odustala i trud se isplatio, upala sam u prvih pet najboljih .

Odlučila sam se na mušku kolekciju, jer mi je to bio izazov, riskirala sam jer inače više volim mušku odjeću od ženske. Zadatak je bio poslati kolekciju od 10 modela, jesen /zima, sašiti od tih deset dvije, slikati i zajedno sa skicama poslati na natječaj- otkriva nam Maria koja ne krije da se nadala finalu jer upravo zbog toga se i prijavila na natječaj.

maria krnic

Za konkurente ima samo riječi hvale i smatra da su presudile nijanse budući da su i natjecatelji koji nisu ušli među najboljih pet po njezinom mišljenju jednako dobri.

Moda i film idu ruku pod ruku, a upravo je jedan film bio inspiracija za kolekciju s kojom će se predstaviti na ovom natjecanju.

– Inspiraciju za svoju kolekciju pronašla sam u filmu Oliver Twist. Od materijala sam koristila tvid i triko, triko prvenstveno kao podstavu, od tvida sam radila ne samo sakoe što je tipično za tvid već i mnogo tog lijepog šta ćete tek vidjeti.

oliver twist

Najviše sam se posvetila detaljima. Prišivke koje su u to vrijeme bile potrgane sam prenamijenila u džepove u obliku kruga, sve je na kopčanje i vezice jer tada nije bilo patentnih zatvarača. Također sam iskoristila print s perjem jer me asociralo na pisanje u to doba budući da tada nije bilo kemijskih olovki – opisala nam je Maria svoju kolekciju u kojoj prevladavaju jesenski tonovi u kombinaciji sa sivom.

Maria je pokazala da se sve može kada postoji volja i ustrajnost, iza svega se krije puno sati rada, a mi joj držimo fige da zadivi sve u studenom.

Maria Krnić – ime pred kojim je svjetla budućnost, a kada se spoje talent i ustrajnost ne sumnjamo da će njezine kolekcije uskoro šetati Cro A Porter –om.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.