FOTO: MOLEKULARNA GASTRONOMIJA: Naši stari ne bi prepoznali ovako pripremljen brudet

Večeras je u konobi ‘Gorica’ održan javni nastup i prezentacija menija iz EU projekta ‘Molekularna gastronomija’.

Konoba, sinonim za domaću hranu pripremljenu prema tradicionalnoj recepturi, večeras je postala mjesto prezentacije inovativne kuhinje nimalo specifične za naš prostor i mentalitet.

U organizaciji Turističko – ugostiteljske škole Šibenik i građanske udruge ‘Hrvatsko – makedonska tangenta’, gostima su prezentirana dva menija, mesni i riblji, spravljeni na inovativan način gdje se spajaju znanost i kulinarstvo.

molekularna

 

dalmatinski brudet

molekularna1

Pjenica od cikle, dalmatinski brudet koji izgledom nimalo ne podsjeća na ono na što smi naviknuli, krema od blitve i špageti od čokolade, samo su neke od jela koje su gosti večeras probali.

Ujedinjenim snagama učenika Turističko – ugostiteljske škole iz Šibenika i škole ‘Josif Josifovski’ iz makedonskog grada Gevgelije, večeras smo probali nešto novo, jela koja iziskuju dosta znanja, spretnosti i vremena.

molekularna5

Projekt ‘Molekularna gastronomija’ je od iznimne važnosti za obje škole budući da se radi o nečemu što je tek u začetku u Hrvatskoj, a kako smo doznali riječ je o kuhinji koja je iznimno cijenjena u svijetu i recipročno tome i drži astronomske cijene.

Molekularna gastronomija je nešto što bi Šibenik, trenutno centar, ali u skoroj budućnosti epicentar hrvatskog turizma, trebao uvrstiti u svoju bogatu ponudu, rekao je makedonski predstavnik, veliki ljubitelj Šibenika.

molekularna4

 

 

poširani file brancina

molekularna3

savijača od jabuka

U svom govoru se našalio da je toliko puta hvalio Šibenik i ostvario brojne suradnje, da su mu rekli da će još i dovesti veleposlanika Hrvatske koji će biti iz Šibenika. Igrom slučaja, trenutna veleposlanica je Danijela Barišić, rodom iz Krešimirovog grada.

Da ne bi sve bilo samo u duhu modernoga, na kraju večeri su predstavljena i tradicionalna makedonska jela, daleko poznato vino i sve to začinjeno pjesmom.

molekularna2

 

tradicionalna makedonska hrana

Projekt je podržan i od strane Ministarstva turizma, a svoju poruku je poslao i ministar Lorencin.

Projekt je realiziran unutar programa ERASMUS +, u Šibeniku je od 4. do 18.listopada ugostio 23 učenika i tri profesora, a više informacija o samom projektu i ovoj vrsti gastronomija možete saznati sutra u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić gdje će se održati ‘Okrugli stol’.

Početak je u 12 sati, a predviđeno vrijeme trajanja jedan sat.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.