Stollen

FOTO Nina Mrvica otkriva savršeni recept za tradicionalni božićni kruh

Stollen ili božićni kruh je tradicionalni njemački kolač koji je postao poznat diljem svijeta. Ovaj kolač je ujedno i jedan od najomiljenijih kolača koji se poslužuju za Božić, ali i kroz cijeli prosinac. Šibenska food blogerica Nina Mrvica sa svojim blogom ‘Bake me by Nina’ ovog puta donosi vam recept za tu poznatu slasticu.

Osim po divnoj kombinaciji suhog voća i marcipana, poznat je i po svom karakterističnom obliku kao i obilnom sloju šećera u prahu kojim se posipa. Zaista je poseban u svakom pogledu.

Stollen možete raditi s kandiranim voćem ili ga zamijeniti nekim od suhih vrsta poput brusnica i sl. Također, umjesto marcipana možete koristiti sjeckani oljušteni badem ili dodatnu količinu suhog voća, po želji.

Za još bolji dojam, šećer u prahu možete posuti dva puta i tako dobiti deblji bijeli sloj na površini stollena. Recept je za dvije štruce stollena, no možete napraviti i tri manje.

Osim na svečanom blagdanskom stolu, stollen je predivan poklon prijateljima ili obitelji. Zamotajte ga u fini papir i zavežite ukrasnom vrpcom. Sigurna sam da ćetes njim oduševiti nekoga za ove blagdane.

SASTOJCI ZA DVA STOLLENA

  • 350 g glatkog brašna
  • 15 g šećera (jedna žlica)
  • 5 g soli (jedna žličica)
  • 1 jaje L veličine
  • 75 g maslaca sobne temperature
  • 7 g mljevenog cimeta (2 žličice)
  • 150 g grožđica
  • 150 g kadniranog voća ili po izboru
  • 215 g mlijeka (100 g za namakanje i 115 za izradu kvasa)
  • 15 g ruma
  • 12 g suhog kvasca
  • korica pola limuna
  • 60 g marcipana

DODATNO

  • 60 g maslaca za premazivanje
  • 100 g šećera u prahu za posipanje

PRIPREMA

IZRADA TIJESTA

  1. Večer prije u posudu stavite grožđice, kandirano voće, 100 g mlijeka (od ukupne količine) i 15 g ruma. Prekrijte i ostavite da odstoji preko noći.
  2. U zasebnu posudu stavite suhi kvasac, preostalo mlijeko (115 g) koje ste ugrijali da bude mlako (do 35 stupnjeva) te 65 grama brašna koje ste odvojili od ukupne količine brašna. Sve dobro promiješajte pa poklopite prozirnom folijom. Ostavite na toplom 45 minuta. Kvas vam treba imati spužvastu strukturu prije korištenja.
  3. Sada u posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, šećer, sol, cimet i naribanu koricu limuna. Dodajte uzdigli kvas, jaje i maslac sobne temperature pa nastavkom za tijesto na mikseru povežite sve sastojke. Dodajte smjesu namočenog voća i nastavite izrađivati tijesto mikserom na srednjoj brzini. Tijesto možete izraditi i ručno na pobrašnjenoj podlozi. Za ovaj korak će vam trebati od 6-10 minuta. Po potrebi dodajte malo brašna, tijesto treba biti mekano, ali ne ljepljivo.
  4. Tijesto prebacite u lagano nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom sat vremena.

FORMIRANJE I PEČENJE

  1. Nakon sat vremena tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu. Podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte na približne dimenzije 20 x 15 cm. Na sredinu tijesta uzdužno postavite marcipan. Preklopite tijesto tako da preklapate dužu stranu. Stranu na kojoj se ne nalaze preklopljeni krajevi možete lagano pritisnuti valjkom kako bi dobili još prepoznatljiviji oblik stollena.
  2. Oba oblikovana tijesta postavite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje. Pazite da imate dovoljan razmak između stollena. Možete ih peči i odvojeno.
  3. Tijesto lagano nauljite uljem u spreju (ili tankim slojem rastopljeng maslaca) pa prekrijte prozirom folijom. Ostavite na toplom 1-2 sata, odnosno dok se ne uduplaju.
  4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Stollen pecite 35 – 45 minuta. Površina će mu biti smeđe boje kada se ispeče.
  5. Stollen odmah premažite rastopljenim maslacem i obilno pospite šećerom u prahu.
  6. Ostavite da se ohladi prije posluživanja.
  7. Stolen spremite u zatvorenu kutiju i potrošite unutar 7 dana.

TIPS & TRICKS

  • Ako volite intenzivniji okus i miris ruma, tada voće možete namakati u čistom rumu ili povećati udio ruma, a smanjiti količinu mlijeka.
  • Kandirano voće možete zamijeniti suhim brusnicama, malinama i sl. Možete koristiti zlatne ili smeđe grožđice ili kombinirati jedne i druge.

Dobar tek!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.