FOTO: Pet razloga zašto vježbati vinyasa jogu

  1. Ublažava stres

Zbog posla često sjedite za računalom i stalno ste pritisnuti stresnim rokovima? Sat vinyasa joge pružit će vam pravo osvježenje. Izvodeći pokrete koji su usklađeni s disanjem izdužit ćete ukočene mišiće, osnažiti ih i otpustiti sav stres koji vam se u tijelu nakupio tijekom dana. Jogijske asane poput pretklona pomoći će vam da se potpuno opustite i prepustite. A upravo taj osjećaj s prostirke lako možete prenijeti i u svakodnevni život.

slika 5

  1. Produbljuje disanje i povećava kapacitet pluća

Vinyasa joga veliku važnost pridaje upravo dubokom disanju. Zašto? Budući da plitki dah stvara izvrsnu bazu za brojne bolesti, radi se na produbljivanju i ujednačavanju daha te povezivanju daha i pokreta zahvaljujući čemu se povećava kapacitet pluća.

Naše je disanje direktno povezano i s osjećajima. Isprobajte ovaj mali trik: kad se na nekog naljutite i htjeli biste burno odreagirati, zatvorite oči i produbite dah. Dišite duboko, kroz nos, i ljutnja će vas vrlo brzo proći.

slika 4

  1. Ublažava bolove u leđima, snaži kralježnicu i cijelo tijelo

Kralježnica je osnova našeg cjelokupnog zdravlja i bilo kakav problem, poput hernije diska, ishijasa ili, primjerice, bolova u lumbalnom dijelu leđa odražava se na stanje cijelog našeg organizma. Isprobajte ugodne položaje poput pretklona, koji će vam izdužiti kralježnicu, i twistove, koji će je dodatno osnažiti.

slika 1

 

  1. Poboljšava koncentraciju i ravnotežu

Osjećate da niste u balansu, teško se koncentrirate na posao i u stalnoj ste utrci s vremenom? Izvođenjem jednostavnih vježbi ravnoteže poput stabla ili položaja orla, pronaći ćete svoj fokus i postići mirnoću uma. Na satu joge cilj nam je da potpuno ispraznimo um i riješimo se svih suvišnih misli jer je to preduvjet za stvaranje novih, kreativnih ideja.

slika 2

 

  1. Povećava vitalnost i produljuje mladolikost

Jogijske vježbe poput inverzija (svijeća, pl), koje se izvode na kraju sata, mijenjaju utjecaj gravitacije na naše tijelo, okreću tok energije i tok tjelesnih tekućina pa samim time čuvaju našu vitalnost i pomlađuju nas. Za neke jogijske asane tvrdi se da ako se izvode određeno vrijeme usporavaju ili čak zaustavljaju proces starenja.

slika 3

Za dodatne savjete i pitanja vezano uz vježbanje joge javiti se možete na mob. 091/1643-248 ili na e-mail: snjeza.horvat@yahoo.com. Još uvijek se možete priključiti početnoj grupi na satovima ashtanga i vinyasa joge u Tehničkoj školi u Šibeniku (Kongresna dvorana, 2. kat). Termini su utorkom u 16.30 h i četvrtkom u 17.30 h. Organiziram i privatne sate joge u skladu s vašim trenutnim potrebama i eventualnim zdravstvenim tegobama.

Autorica: Snježana Horvat, učiteljica joge

Društvo sportske rekreacije „Yoga Chikitsa“ (u osnivanju)

SPONZORIRANI ČLANAK

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.