FOTO: SARA VULINOVIĆ ZLATAN: Šibenčanka je pronašla drugi dom u Milanu

Sara Vulinović – Zlatan svima je dobro poznato ime iza kojeg se krije lice koje već godinama plijeni pažnju modnog svijeta. Svoj modni put započela je u agenciji ‘Leona’ pod budnim okom Ljilje Stamenković i Željka Kolopera Keke.

Sara je 2008. godine ponijela titulu prve pratilje i miss fotogeničnosti na izboru za Miss Hrvatske, ali tu njezina karijera nije doživjela ‘pet minuta’ slave i pala u zaborav. Iza nje su brojni angažmani diljem Europe i svijeta, a prošle godine je provela i nekoliko mjeseci u dalekoj Kini. Ipak, Kina je bila samo prolazna točka te je Sarina trenutna (stalna) adresa europska prijestolnica mode – Milano.

Milano – drugi dom

– U Milano sam se službeno doselila prije dva mjeseca kada sam završila fakultet, a tu  sljedeće godine planiram i upisati master – menadžer za luksuzne brendove.

Ovo sam izabrala kao svoju bazu jer tu dolazim već godinama i udomaćila sam se, a i ne mogu se požaliti na posao koji ide dobro. Mislim da mogu reći da mi je ovaj grad, u koji dolazim od svoje devetnaeste godine, postao drugi dom –priča nam Sara čija je milanska agencija Major models management.

sara

Milano je centar mode, tržište koje je otvoreno za sve tipove modela i u sezoni zna biti velika gužva. Razlikuje se od Pariza u kojem prolazi samo određeni tip cura. Koliko je Milano plodno tlo za ‘modeling’, Sara nam je odgovorila da je to relativan pojam. Nismo je mogli ne upitati kako izgleda tipičan dan u Milanu.

Tipičan dan modela 

– Moj tipičan dan…to sve ovisi o rasporedu castinga ili poslova koje dobijem večer prije na e mail od agencije. Ponekad sa nekoliko castinga dnevno izgubim cijeli dan, ovisno na kojima su adresama, koliko je modela u redu. Ali manje-više, nemam jutarnje castinge tako da se probudim oko devet, odem na trening, skuham ručak ili pojedem nešto u restoranu, odradim popodnevni casting i nakon cijelog dana ispunjenog obvezama, nađem se s prijateljima na aperitivu ili večeri. Ako uhvatim koji sat slobodno tokom dana, prošećem po centru, popijem kavu s prijateljima ili obavim shopping – opisala nam je svoj dan.

sara3

Milano je poznat kao modna meka, glavno odredište trendsettera i ženski pojam raja. Dućanima je teško odoljeti, što priznajem i sama Sara koja na putu do castinga stalno prolazi pokraj izloga, pa se tako često kupe i stvari koje nisu potrebne.

Boljka svake žene koja na kraju i dalje nema što obući.

24 sata je premalo za obaviti sve

Sara poslom dosta putuje van Milana pa su joj dani živopisni i ispunjeni, ali često se 24 sata čini premalo za sve stvari koje bi htjela obaviti.

Ljubomore među pripadnicama ženskog spola uvijek ima, a kako je to u svijetu modelinga, otkrila nam je Sara.

– Ljubomore među curama uvijek ima. Neke je pokazuju manje očito, neke više, ali nakraju krajeva je sve to zaista nebitno ako imaš svoj film, ako si odrediš što se od tebe traži poslovno i to odradiš poslovno. Ideš dalje, jednostavno rečeno. Modeling je, naravno, jedan od onih poslova na kojem se prijateljstva sklapaju lako i opušteno, upoznajemo puno ljudi iz različitih krajeva svijeta i za mene je to odlično iskustvo. S vremenom postaneš socijalnija osoba, otvorenija za nova poznanstva i nove stvari, a neka ‘casting’ prijateljstva postanu najbolja prijateljstva za cijeli život – objašnjava Sara.

Prestare za ovaj posao

U svakom poslu postoje godine do kojih se isti može obavljati, no svijet mode je malo okrutniji od običnog svijeta te se cure u vrlo ranoj dobi etiketiraju kao ‘prestare’.

– Istina je da cure u ovom poslu počinju jako rano, no uvijek se nađe onih koje rade i starije. To naravno ovisi o izgledu, ali i o karijeri koju je određena cura izgradila.

Neke cure s 33 godine izgledaju kao da imaju 25 te i dalje mogu biti konkurencija curama od 17, a naravno tu postoje i klijenti koje preferiraju one s iskustvom prije svega. Premlade cure često nemaju potrebno iskustvo i tu su one ‘starije’ u prednosti. Na kraju krajeva, netko treba reklamirati i anti –age proizvode –smije se Sara koja ističe da je ona sa svojih 27 i pol godina svjesna daj je bliže trideset, nego dvadeset i da ne pokušava postati top model.

sara1

Njezini su planovi još se koju godinu baviti modelingom, i to u Milanu kao bazi, ali i sa izletima u Njemačku. U planu je završiti master, usavršiti jezik i onda pronaći posao u struci. Iskustvo i poznanstva koja je stekla u ovom poslu gleda kao veliku prednost i nešto što će joj pomoći u daljnjem životu.

Nedostaju one ‘dosadne’ rutine malog grada

Iako joj je Milano drugi dom, Šibenik joj isto nedostaje.

– Obitelj mi nedostaje, a Šibenik kao grad…pa te neke rutine koje svi mi koji dolazimo iz Šibenika, rutine koje nam dosade, isto znaju zafaliti. Sestra i obitelj žive u Italiji, u mjestu Lago di como pa kada uspijem odem kod njih u posjet, ili oni dođu kod mene u Milano. Za Božić planiramo svi u Hrvatsku – završava Sara.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.