FOTO: Šibenčanka Matea Šarić svojim projektom nas vraća u djetinjstvo

Imate svog omiljenog medvjedića iz djetinjstva s kojim ste odrasli i prošli svakakve anegdote? To što ste odrasli ne mora biti kraj vašeg druženja, ispričajte svoju priču i postanite dijelom virtualnog muzeja prvih uspomena i sjećanja.  U tome vam može pomoći Šibenčanka Matea Šarić koja je osmislila projekt pod nazivom  ‘Forever, your teddy bear’ . O čemu je točno riječ, objasnila nam autorica projekta koja od jeseni živi u Rijeci gdje je na magisteriju na Akademiji primjenjenih umjetnosti:

matea saric2

– ‘Forever, your teddy bear’ se razvio samoinicijativno kroz rad na projektu potrage i fotografiranja bačenih i izgubljenih igračaka te istraživanju važnosti čuvanja tih prvih sjećanja i emocija iz djetinjstva, koje su mahom u većini slučajeva vezane za određenu igračku. Prije godinu dana sam igrom slučaja na buvljaku pronašla predivnog i savršeno očuvanog medvjeda (pravog teddy bear-a) i od tog trenutka se počela stvarati ideja o započinjanju ovog projekta koji se bazira na portretu sudionika s omiljenom igračkom (ili više njih) s kojim u paru uvijek ide i priča o njihovom odnosu, anegdotama i sjećanjima.

 

3

 

4

 

5

Projekt službeno postoji oko godinu dana, međutim tek u zadnjih par mjeseci se počeo intenzivnije razvijati jer je, dolaskom na magisterij u Rijeku, uključila i njegove dijelove u svoj master projekt pa je sukladno tome neke ključne dijelove mijenjala i napravila malu pauzu prije nego ga je odlučila u potpunosti pustiti u život. Kroz sav taj period joj se javilo jako puno ljudi, i s riječima podrške i sa željom za sudjelovanje, a na početku je sve fotografije radila sama, no nakon nekog vremena je shvatila da to tako dalje više ne može jer je nemoguće biti na sto mjesta odjednom. Zbog otvaranja mogućnosti sudjelovanja svim zainteresiranima, odlučila je pustiti da joj tko god želi, pošalje vlastiti autoportret sa svojom omiljenom igračkom, zajedno sa njihovom pričom.

 

6

‘Forever, your teddy bear’  svakako je usko vezan uz Mateinu struku i ljubav prema fotografiji s kojom se bavi u slobodno vrijeme, a na pitanje ima da li je ona imala svog medvjedića u djetinjstvu spremno odgovara:

– Apsolutno, i vjerujem da sam podsvjesno dijelom i zbog njih pokrenula ovakav projekt. Imala sam (i još uvijek imam) dvije pandice koje su sa mnom gotovo od rođenja i svugdje su me pratile pa su tako i danas na posebnom mjestu u Rijeci. To je posebna vrsta ljubavi i privrženosti koju može razumijeti samo onaj tko ima sličnu ili istu priču sa nekom svojom igračkom iz djetinjstva.

Projekt se zasad razvija na facebooku i tumblr-u (foreveryourteddybear.tumblr.com) , a plan je da u dogledno vrijeme prijeđe na vlastitu domenu.

Veliki broj fotografija i priča čeka na objavljivanje, a Mateina najveća želja je da jednog dana od prikupljenog materijala izda knjigu.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.