FOTO Upoznajte Ivana Lugovića, vaterpolista kojemu je hobi uređivanje akvarija

Privatni album

Ivan Lugović rođeni je Zagrepčanin koji je odrastao u Primoštenu i koji će bez razmišljanja reći da je Dalmatinac, iako mu je već dugi niz adresa stanovanja u glavnom gradu.

– Smatram se Dalmatincem, bez razmišljanja. Lugovići su iz Bilica, od tamo mi je otac Zdravko, a ja, iako sam rođen u Zagrebu, odrastao sam u Primoštenu. Majka je rođena Zagrepčanka, ali njezini korijeni su u trogirskom, odnosno splitskom zaleđu, pa sam ja, kako bi ovdje rekli, stopostotni vlaj, smije se 37-godišnji biotehnolog koji radi u farmaceutskoj industriji.

ivan lugovic

Ivan je oženjen i ponosni je otac dvoje djece, trogodišnjeg Vida i šestomjesečne Zorke, a ono po čemu se ovaj bivši profesionalni vaterpolist ističe jest njegov hobi.

Ivan se bavi jednim poprilično zanimljivim hobijem koji je doveo do te razine da osvaja prve nagrade na svjetskim natjecanjima. Njegov hobi, a ujedno i strast, je aquascape, relativno nepoznata grana biljne akvaristike.

– Aquascape je koncept uređenja akvarija koji uključuje razrađen design podvodnog pejzaža uklopljeno u dimenzije stakla. To je kao da stvarate minjaturu prirode ili podvodnog svijeta u svom akvariju gdje je sve živo i raste, odnosno razvija se vama pred očima. Natjecanja su samo jedan, maleni, segment ovog hobija jer prije svega je najbitnije zadovoljstvo kad uspijete formirati i održati koncept koji ste zamislili. Hrvatski portal koji se bavi aquascapeom, www.hraquascape.org već  godinama održava natjecanje u aquascapeu, tu sam u zadnje tri godine osvojio dva prva mjesta i jedno drugo sa svojim radovima.  Osvojio sam prvo mjesto u finalu CAC-a (Croatian Aquascape Challenge) u organizaciji zadnjeg AKTER-a, no posebno sam zadovoljan sa osvojenim prvim mjestom na prošlogodišnjem UK Aquatic Plant Society Hardscape Challeng-u održanom u Engleskoj, priča nam Ivan koji se aquascapeom počeo baviti prije šest godina.

ivan lugovic2

Za to je zaslužna njegova supruga koje je spasila dvije crvenouhe kornjačice od nemara njihovih vlasnika koji su ih mislili  baciti u rijeku Savu.

– Pošto sam ih odlučio zadržati, otišao sam u prvi dućan sa kućnim ljubimcima. te kupio akvariji i opremu. Kornjače su za godinu-dvije prerasle akvarij (72L) tako da  sam ih morao udomiti a ja sam ostao sa praznim staklom.  Naravno, nisam imao mira nego sam odmah kupio nešto akvarijskog bilja i par ribica i tu je sve krenulo, kad sam počeo pretraživati internet o idejama kako da uredim akvarij otvorio mi se cijeli novi  svijet. Otkrio sam kopncept aquascapinga te povratka više nije bilo, obuzela me akvarijska ‘groznica’ u kojoj sam i dan danas, objašnjava nam kako se počeo baviti ovim hobijem.

 

ivan lugovic1

Većinu svojih postava radio je u svom stanu, u akvarijima raznih dimenzija, a o samoj kompliciranosti se da razgovarati, kaže nam Lugović. Ukoliko osoba želi samo ući u biljnu akvaristiku, izdatci nisu pretjerano veliki, no ako želi ići u smjeru aquascapinga, onda već treba posegnuti dublje u džep.

– Za akvarij, rasvjetu, sistem za biološku filtraciju, CO2 sistem, te za hardscape materijal i podlogu za rast biljaka treba dosta sredstava u početku, bar u razini jedne prosječne mjesečne plaće. U Hrvatskoj postoji poprilično velika zajednica akvarista koja već godinama surađuje i postiže izvaredne uspjehe. Istaknuo bih šibenskog susjeda, Zadranina Antonija Nikolića, koji je prošle godine polučio izvaredan uspjeh u svjetskim krugovima osvojivši prvo mjesto u nano kategoriji na europskom natjecanju (EAPLC) , te još pregršt nagrada u organizaciji raznovrsnih međunarodnih aquascape portala, objašnjava nam bivši vaterpolist koji je oduvijek volio prirodu.

ivan lugovic3

Od malih nogu bavio se sportom, a izbor je pao na vaterpolo zahvaljujući kojemu je i nekoliko godina živio i igrao u Italiji, ali i Australiji.

– Moj matični klub je Solaris, tu sam krenuo trenirati 1988. godine i prošao sve uzraste , uključujući i dvije sezone sa seniorskom momčadi. Ovim putem bih i pozdravio Danka Jerkovića ‘Doktora’ i Grgu Renju, vrhunske stručnjake i prije svega izvaredne osobe koji su odgojili generacije mladih šibenskih vaterpolista kojima i ja pripadam. Nakon upisanih studija u Zagrebu tamo sam nastavio u igrati u Medveščaku, a nakon diplome sam odigrao par sezona van Hrvatske, u Australiji sa Fremantle Marinersima, te u Italiji za Salerno i Romu, priča nam.

ivan lugovic4

 

Uvijek mu se sviđala latinska izreka: ‘Upozaj sam sebe’, a rad i život izvan domovine su tome i pogodovali.

– Italija je prekrasna zemlja i odlazak tamo svakom mladom čovjeku predstavlja izuzetno iskustvo, još ako tome pribrojite činjenicu da morate savladati jezik kako bi se uklopili u kolektiv, tad taj boravak dobiva potpuniju dimenziju. Pri upoznavanju samog sebe vidiš koliko si spreman raditi i žrtvovati se da postigneš ono radi čega si i došao, bez obzira na probleme i prepreke koje neminovno dolaze.  Za mladu osobu to jako puno znači, dobiješ širu sliku svijeta oko sebe i to iskustvo ima odeđenu težinu u životu poslije, smatra Lugović.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.