Gradske muhe opasnije su od seoskih

Nikada ne biste smjeli jesti s tanjura na koji je sletjela muha. Oni koji jedu s tanjura na kojem je bila muha, riskiraju različite opasne bolesti. Prema najnovijoj studiji, muhe, na svojim nogama, nose puno više bolesti nego se prije mislilo, piše Telegram.

Na nogama i krilima muha nalaze se stotine različitih vrsta bakterija koje su pokupile slijećući na lešine ili izmet. Bakterije s njihovih nogu se lako prenose na površne na koje slete. Bakterije koriste muhe za zračni prijevoz. Bakterija može preživjeti let, rasti i širiti se po novim površinama.

Gradske muhe opasnije od seoskih

Znanstvenici su već dugo sumnjali da muhe kojih ima svuda oko nas, imaju značajnu ulogu u prenošenju i širenju uzročnika bolesti. Tim znanstvenika s Pennsylvania State Sveučilišta, Nanyang Sveučilišta iz Singapura i Federalnog Sveučilišta u Rio de Janeiru, proučavali su mikrobiome 116 kućnih muha i muha zunzara s tri različita kontinenta.

Studija, objavljena u časopisu Scientific Reports, utvrdila je da su u nekim slučajevima muhe nosile stotine različitih bakterija, od kojih je puno štetno za ljude. Tu je, na primjer, helicobacter pylori, patogena bakterija koja često izaziva čir u crijevima. Muhe iz grada nose puno više bakterija nego seoske muhe.

Važan mehanizam prijenosa bolesti

Vrste muha kao zunzare i kućne muhe koriste izmet i raspadajuće organske tvari da bi othranile podmladak. Znači, mogu pokupiti bakterije koje su patogene za ljude, biljke i životinje.

Znanstvenici vjeruju da ovo istraživanje pokazuje važan mehanizam prijenosa bolesti koji su zdravstvene službe previdjele jer muhe mogu pridonijeti brzom prijenosu patogena kod epidemija.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.