Hit ‘palačinke’ od dva sastojka za ljubitelje slatkog i slanog



Foto: Ilustracija

Rösti je švicarsko nacionalno jelo od ribanog krumpira koje se peče u obliku palačinki, a poslužuje kao prilog slanim i slatkim jelima. Riječ je o jednostavnom receptu koji se lako svladava, i s kojim nikad nećete biti gladni, piše portal Punkufer.

Sastojci:
2 srednje velika krumpira s visokim postotkom škrobi
2 žlica maslaca

Priprema:
1. Krumpire do pola skuhajte u posoljenoj vodi, pa pustite da se skroz ohlade.

2. Kad se krumpir ohladi, naribajte ga na trakice i po želji začinite solju i paprom.
Planirate li uz rösti poslužiti pire od jabuke ili slatke džemove možete improvizirati i s nekim konkretnijim začinima poput cimeta koji će komplimentirati ovom jelu.

3. U tavici zagrijte 1 žlicu maslaca, pa na vruću podlogu stavite naribane krumpire složene u krug i pecite nekoliko minuta na umjerenoj vatri.

4. Drvenom špatulom nježno ‘stisnite’ naribane krumpire i pustite peći još otprilike pet minuta tako da se zajedno sažmu.

5. Okrenite ‘palačinku’ od krumpira, pa pecite drugu stranu oko 10 minuta dok ne postane zlatno-žuta. Dobar tek!

Savjet plus:
Planirate li rösti upotrijebiti kao slano jelo, umjesto maslaca možete iskoristiti pačju ili svinjsku mast.

Uz rösti Švicarci obično služe jaja pečena na oko s nešto svježeg špinata, no vi ga možete poslužiti s prženom slaninom, sirom, svježim povrćem ili kojom god drugom slanom varijantom.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.