Hrpa lijepih žena vam šalje zahtjev na Facebooku? Evo zašto!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

DOBILI ste friend request od atraktivne plavuše koju nikad niste vidjeli? Ne želeći ulaziti u vaše umijeće zavođenja atraktivnih žena, puno je veća vjerojatnost da ste žrtva potencijalne prevare.

Šalu na stranu, malo tko se na Facebooku nije susreo s pošasti lažnih profila. Jedna vrsta takvih lažnih profila, koja cilja na naivne muškarce, uz dobro poznate kladioničarke profile, jesu profili lažnih atraktivnih djevojaka. Naravno, u većini slučajeva nije riječ o nikakvoj atraktivnoj djevojci željnoj vaše pažnje već o najobičnijem prevarantu željnom vašeg novca, a koji se služi fotografijom zgodne djevojke koju je našao tko zna gdje, piše index.

Facebook ima mehanizme kojima štiti korisnike, ali to nije dovoljno

Dijana Dretar iz tvrtke Degordian, kojoj su uža specijalnost upravo društvene mreže, kaže da Facebook u posljednje vrijeme puno pažnje posvećuje takozvanim “mrtvim” profilima.

“Generalno, što se tiče fake profila, Facebook zaista radi na tome da korisnicima omogući određenu sigurnost na mreži – primjerice “mrtvi” profili, odnosno oni na kojima se dugo vremena ništa ne događa, se redovito gase, a fake profili se pokušavaju prokužiti na nekoliko načina. Recimo danas je teško imati Facebook profil s nekim izmišljenim imenom jer nas Facebook tjera da to promijenimo u pravo ime i prezime”, kaže Dijana Dretar za Index.

Ona dodaje kako postoji još nekoliko mehanizama kojima Facebook želi korisnike zaštititi od lažnih profila.

“Javljanjima od strane nepoznate ekipe doskočili su tako da poruke korisnika koje nemamo dodane kao svoje Facebook prijatelje odlaze pod “message requests” u inboxu i na taj način nas ne ometaju notifikacijama, već ih možemo u miru provjeriti kad to želimo i ignorirati ako tako želimo.

Naravno, uvijek ima fake profila i uvijek će se netko javiti tko je sumnjiv, a to se uvijek može provjeriti kratkim stalkanjem tog profila – ako vidimo da netko ima malo ili nula prijatelja, netko nema mnogo profilnih fotografija ili fotografija s prijateljima, osoba ne objavljuje osobne statuse vezane uz svoj život itd. – tu nam odmah može biti sumnjivo da se radi o fake profilu”, kaže Dretar.

No, Facebookovi mehanizmi (još uvijek) nisu dovoljni. Na stotine i stotine lažnih profila kreira se svakog dana, bilo da je riječ o navodnim atraktivnim ženama, “sigurnim” kladioničarskim dojavama, ljudima koji su nekome promijenili život, ili nečem četvrtom.

 

Stručnjak za sigurnost: Dobro pogledajte profil osobe koju ne znate

Lucijan Carić iz tvrtke Defensecode koja se bavi sigurnošću informatičkih sustava kaže da se susreo s takvim profilima, ali priznaje da ni sam ne zna točno o čemu je riječ.

“I sam sam se pitao tko se i što krije iza profila atraktivnih žena, ja to preskačem. Ne znam o čemu se radi, ali vidio sam taj fenomen. U pravilu ja ne klikam automatski na prijatelje već gledam imam li s tim ljudima zajedničkih prijatelja preko kojih smo povezani. U pravilu s kim nemam zajedničkih prijateljima čekam dok se ne pojave prijatelji. Ili taj zahtjev čeka zauvijek. Ne odobravam automatski i savjetujem da se malo pogleda, da se krug prijatelja širi s ljudima s kojima su u kontaktu vaši prijatelji”, preporučuje Carić.

On upozorava na jednu prisutnu stvar na Facebooku, a za koju bi mogli biti krivi ovi fejk profili. Riječ je o senzacionalnim vijestima ili poluerotskom sadržaju koji svojom zanimljivošću tjeraju korisnika Facebooka da klikne i vidi što se krije iza toga. Primjerice, vijesti bombastičnih naziva o tome kako je popularna hrvatska pjevačica upravo poginula u nesreći ili clickbyte erotskog sadržaja s naslovom “Nećete vjerovati što tajnica radi kad misli da je nitko ne gleda” ili nešto tome slično.

“Ono što bi mogla biti stvar, prvo, sada kako je Facebook malo starija mreža, taj socijalni kapital kad imate više ljudi, ima neku vrijednost. Jedna varijanta po meni je da su to profili koji traže društveno priznanje da bi mogli raditi nelegalne stvari. Primjerice, ljudi se znaju javljati s nekim porukama koje su spektakularne. To budu spektakularne vijesti ili videa, to izgleda kao spektakularna vijest, a iza toga je maliciozni softver ili hakerski napad”, objašnjava Carić.

“Takvi profili više vrijede što imaju više veza. Facebooku je lakše utvrditi da je profil lažan kad ima manje veza. Mene fascinira da Facebook dosta loše rješava takve stvari, to mi se čini vrlo jednostavno riješiti. Jednostavno taj link ne završava u nekom legitimnom tekstu, treba ga samo odbaciti. Mislim da je veliki problem Facebooka što nema mogućnost da se direktno prijavi malver. Vi sada možete prijaviti spam, a to nije isto, za malver postoji konsenzus, to treba odmah odbaciti, to nema smisla označavati kao spam. Moj je osjećaj da se Facebooku jednostavno ne da, tu nisu dovoljno agresivni. Često maltretiraju ljude bez razloga, umjesto da ove kriminalce maltretiraju s razlogom”, objašnjava Carić.

“Zašto se, među ostalim, koriste ti profili? Kad ste vi moj prijatelj imate bolji status kod drugih mojih prijatelja, možete vidjeti i što se kod nekih od njih događa. Očito postoji neka struktura, ali ti lažni komadi se u pravilu nude muškarcima. Postoje neki elementi ciljanja. Čini mi se, iako to nisam pozorno pratio, da neki profili nestanu nakon nekog vremena”, dodaje.

“Krimosi su uvijek inovativni, nema tehnologije u koju se nisu ubacili, ništa to nije neočekivano”, zaključuje Carić.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE. 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.