IDEJA ZA RUČAK: Lazanje od bundeve

Bundeva je iznimno hranjiva namirnica i kao takva trebala bi što češće biti na vašem stolu. Ako ste k tome i ljubitelj talijanskih specijaliteta, ovo je pravi recept za vas. Lazanje s bundevom iznimno su ukusne, bogate začinima i hranjive.
Sastojci:
150 g leće
4 dl juhe od povrća
1 list lovora, 2 grančice timijana
50 g crvenog luka
200 g mrkve, 100 g celera, 150 g poriluka
350 g očišćene bundeve
2 žlice maslinovog ulja
4 žlice koncentrata rajčice
1 dl juhe od povrća
1-2 žlice crvenog vinskog octa
2-3 žlice umaka od soje
sol, papar, malo muškatnog oraščića
1/2 čajne žličice korijandera
2 žlice origana, 1 žlica timijana
250 g tijesta za lazanje
50 g ribanog sira
2 žlice sjemenki buče
Umak
30 g pšeničnog brašna
2,5 dl mlijeka
2,5 dl juhe od povrća
sok od limuna
1/2 čajne žličice kurkume
sol i papar
malo muškatnog oraščića
10 g maslaca
Priprema
1. Leću močite nekoliko sati u juhi od povrća. Dodajte timijan i lovorov list, kuhajte 10 minuta na lagnoj varti i ostavite da leća nabubri. Leću ocijedite i uklonite timijan i lovorov list.
2. Crveni luk, mrkvu i celer narežite na kockice, poriluk na rezance, a bundevu na štapiće. Crveni luk propirjajte na maslinovom ulju, dodajte mrkvu, celer, poriluk, bundevu i koncentrat rajčice, prelijte juhom od povrća i pokriveno kuhajte 5-10 minuta.
3. U smjesu umiješajte leću, vinski ocat, umak od soje, sol, papar, muškatni oraščić, korijandar, origano i timijan.
4. Za pripremu umaka propržite brašno bez masnoće, ohladite, umiješajte juhu od povrća i mlijeko, i kuhajte 2 minute. Nakon što pokriveno odstoji 10 minuta, umiješajte limunov sok, kurkumu, sol, papar, muškatni oraščić i maslac.
5. Tijesto za lazanje skuhajte prema uputama i ocijedite. U namašćenu posudu za pečenje stavite red tijesta, red smjese i red umaka, i tako sve dok ne potrošite sve sastojke. Lazanje prelijte preostalim umakom, pospite ribanim sirom i krupno mljevenim sjemenkama bundeve, te pecite na temperaturi od 200 °C dok se ne stvori zlatna korica.

DOBAR TEK!

Izvor: Net.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.