Ideje za maske i kostime koje možete napraviti doma sami

Vremenu koje počinje pokladnom nedjeljom (zadnja nedjelja pred Korizmu) i traje do Pepelnice ili Čiste srijede se očekivano najviše vesele najmlađi, kojima je ovo vrijeme prilika da postanu razbojnici ili superjunaci, odnosno vile ili princeze. Danas mnogi koriste kupovne kostime, no ako želite nositi nešto originalno, ili jednostavno želite da vam u posebnom sjećanju ostane vrijeme pripremanja za maškare, iskoristite neki od savjeta i sami izradite masku ili kostim.

Žena (djevojčica) mačka

Neke su djevojčice oduvijek htjele biti princeze, dok su druge radije ‘opasne mačke’, pa evo što trebate za napraviti jednu takvu, za velike ili male.

– tamna dolčevita
– tamne tajice
– karton
– kolaž papir (iste boje kao i dolčevita i tajice)
– plastični rajf
– olovka ili flomaster
– škare
– ljepilo
– čarape
– ziherice
– tempere ili flomasteri
– boja za lice
– stare čarape i stare krpe

Izrada:

Nacrtajte mačje uši na karton i izrežite ih. Oblijepite kartonske uši kolažom i pričvrstite ih na rajf. Napravite rep od dugačkih čarapa koje ste napunili drugim starim čarapama ili krpama. Pričvrstite rep zihericom za tajice ili ga ušijte. Nacrtajte brkove na licu i ofarbajte nos u crno.

Leptir

– crna dolčevita
– crne tajice ili donji dio trenirke
– žica
– traka za kosu ili rajf
– bijeli karton min. A3 formata
– novine
– olovka
– škare
– kolaž papir, šareni papir, markeri u boji, svjetlucavi lak ili neki drugi materijal po želji
– ljepilo
– 4 cm široka traka

Obucite crnu dolčevitu i crne tajice, donji dio trenirke ili najlonke. Za ticala, na traku za kosu ili rajf pričvrstite dvije žice na čiji vrh stavite obojenu kuglicu od novinskog papira ili uvijte kraj žice. Kako bi dobili spiralni oblik žice, omotajte ih oko olovke. Za krila leptira upotrijebite bijeli karton. Nacrtajte na novinama oblik krila koji bi htjeli imati, izrežite, te prenesite na karton. Izrežite iz kartona oblik krila i po želji dekorirajte. Za to koristite kolaž, flomastere u boji i slično. Zalijepite izrezane oblike na karton i ostavite da se ljepilo osuši.

Da bi pričvrstili krila, izrežite 4 puta po 2 proreza na krilima. Prorezi bi trebali biti široki 4 cm i isto toliko udaljeni. Dva proreza napravite pri vrhu krila, te dva proreza malo ispod sredine krila. Provucite traku kroz proreze tako da napravite naramenice. Krajeve trake zavežite na donjem dijelu krila. Isprobajte krila na djetetu kako bi točno odredili dužinu trake.

Šišmiš

– crna jakna (s kapuljačom)
– crni kišobran
– crni filc
– sigurnosne igle (ziherice) ili igla i konac
– škare

Krenite sa uklanjanjem ručke s kišobrana, a zatim prerežite kišobran na pola. To će biti krila šišmiša. Vjerojatno ćete morati koristiti neki alat kako biste izrezali kišobran.

Zašijte ili koristite sigurnosne igle za spajanje ruba kišobrana za stražnji dio rukava crne majice. Uvjerite se da nema oštrih rubova.
Izrežite uši iz crnog filca i upotrijebite iglu i konac (ili sigurnosnu iglu) za spajanje uši na kapuljaču. Ako nemate kišobran, možete izrezati mini krila iz filca.

Cijeli članak pročitajte na 24sata.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.