IZA FASADE GLAMURA: Prava istina o radu u elitnoj zrakoplovnoj kompaniji

Početna plaća od 1900 eura, namješten stan u Dubaiu, putovanja i rad za jednu od najprestižnijih zrakoplovnih tvrtki razlozi su zašto se svake godine više od 200.000 ljudi prijavi za rad u Fly Emirates.

Među njima, tvrtka svake godine odabere 5.500 koji postaju dio kabinskog osoblja. No kakva je istina iza glamura elitne tvrtke?

“Možete se prijaviti na internetu ili na otvorenim danima koji se održavaju u 50 gradova diljem svijeta. Iz svakog grada pozovemo 50-200 kandidata na Dane procjene” objašnjava Michael Gilchrist, menadžer za zapošljavanje Fly Emiratesa. “Prvi dio je vrlo brz u tri minute pričate o sebi. Morate proći i test visine – stojeći na prstima morate moći zatvoriti pretinac nad glavom” prisjeća jse Tamara White koja kao stjuardesa radi već dvije godine. Gilchirst dodaje kako je izgled važan, ali je važniji profesionalni dojam, dotjeranost i uglađenost nego puka ljepota.

“Nastojimo zamisliti kandidatkinju u našoj uniformi pa pomaže ako se pojavi u dobro krojenom kostimu, s urednom i dotjeranom kosom, jednostavnom i elegantnom šminkom . Te izgleda uređeno i svježe” pojašnjava Gilchirst.
Predhodno iskustvo nije potrebno, no najvažniji kriterij je prilagodljivost. U kraju krajeva, ako dobijete posao morat ćete sve ostaviti i odseliti se u Dubai i živjeti s drugim osobljem. “Cijelo vrijeme letite, pa ste u Dubaiju svega pola mjeseca. Imam prijatelje tamo no teško je dogovoriti ikakva druženja jer svi imamo različite rasporede” kaže White, no dodaje da se isplati.
“Najteži dio je umor – izmore vas stalna putovanja i promjene vremenskih zona. Kada sam počinjala rekla sam si da ću ovo raditi godinu dana, da vidim svijeta. A sad je već treća…”

IZVOR: Danas.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.