JESTE LI ZNALI? Zanimljivi običaji na Dan svete Lucije

13. prosinca obilježava se Dan svete Lucije, kada se po tradiciji sije pšenica i počinje se odbrojavati 12 dana do Božića. No, osim sijanja pšenice na ovaj dan postoji još nekoliko zanimljivih običaja.

  1. Jedan od običaja za mlade je da na papiriće napišete 13 muških/ženskih imena i svakog dana, počevši od Dana svete Lucije izvlačite po jedno ime i papirić spalite.  Na sam Božić ostat će vam jedan papirić na kojem će pisati ime vašeg budućeg dečka/cure. Pozor – nemojte viriti koje ime izvlačite jer će tako biti zanimljivije kada na sam Božić saznate tko vam je u sljedećoj godini suđen!
  2. U nekim dijelovima Hrvatske mladi ispunjavaju 12 papirića, a jedan ostave prazan. Ako baš taj prazan papirić ostane na Božić, znači da ćete sljedeće godine biti solo.
  3. Također, još jedan zanimljiv običaj kaže da se od Dana svete Lucije pa do Božića počinju zapisivati vremenske prilike. Ovako ćemo znati kakvo će nam biti vrijeme 12 mjeseci u sljedećoj godini.
  4. U prošlosti u Slavoniji,  Dalmaciji i na otocima djeca se nisu darivala na Dan svetog Nikole, već na Dan svete Lucije. Dakle, evo još jedne prilike za poklon, ukoliko vam je Nikola donio samo šibu!
  5. Na Dan svete Lucije i večer uoči nje djeca i mladi su u manjim skupinama obilazili od kuće do kuće noseći izdubenu tikvu kojoj bi izrezali šupljine u obliku očiju, nosa i usta i osvijetlili je svijećom dajući joj sablasni izgled, dakle nešto slično kao za Noć vještica. Tikvu su dizali do prozora i njome plašili djecu, govoreći: ‘Ide baba Luca, po selu se smuca’. Tako bi izmamili domaćine da im otvore vrata i da im daruju jabuke, novac i slično.
  6. Sveta Lucija je zaštitinica očiju pa se na taj dan štede oči kako bi nas dobro služile u sljedećoj godini.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.