KADA DJECI OBUĆI KUPAĆE: Slobodni i golišavi ili u gaćicama zbog straha od pedofila?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Sve je veći roditeljski strah od neželjenih pogleda stranaca na njihovu razgolićenu djecu na plažama, a mnogi mališane oblače i iz higijenskih razloga

Nekad su naša dječica po jadranskim plažama trčala gola, nesputana, vesela i slobodna. Trend razgolićene djece nagovijestila je i legendarna Coppertoneova reklama iz 1953. godine s preplanulom curicom kojoj pudlica povlači gaćice i tako otkriva golu, bijelu guzu.

No danas je priča posve drugačija. Čak i oni najmanji, još u pelenama, na plaži imaju svoj ljetni outfit. Većina roditelja s kojima smo razgovarali nije pretjerano oduševljena idejom da svoje mališane na javnim plažama pušta da se kupaju i igraju bez odjeće.

Razlozi su različiti, od higijensko-zdravstvenih i rizika od ozljeda, do straha od pedofila koji djecu promatraju kao seksualne objekte. Strah od pedofila koji bi na plaži mogli biti fokusirani na njihovu razgolićenu djecu danas je, nažalost, preokupacija mnogih roditelja.

Krcate plaže

– Prošle godine na Krku u Malinskoj ugledala sam dvije malo starije curice kako gole uživaju u igri na plaži. Kako i sama budnim okom pratim svoje dvoje djece u moru, nekoliko trenutaka kasnije primijetila sam negdje iz prikrajka nekog čovjeka koji ih snima. Taman kad sam htjela reagirati i upozoriti ga na to što radi, djevojčice su počele vikati prema njemu: tata, tata! Dobro je što sam oklijevala na par trenutaka jer bih se osramotila – govori nam mama Almira, koja je i sama majka dvoje djece,Alana (6) i Tese (7).

Njezina djeca na javnim plažama kupaju se u kupaćim kostimima, i to već od malih nogu, piše JUTARNJI LIST.

– Nisam toliko stroga da se moja djeca moraju skrivati dok se presvlače na plaži, ali ne volim kad hodaju okolo bez odjeće. Kad smo sami na plaži, to mi je OK. Ali tamo gdje je više ljudi, nekako sam u strahu od kamera koje svatko danas nosi na plažu, a drugi razlog je higijena, kada sjednu u pijesak, teško ga je očistiti, ne mislim da su nam plaže toliko čiste.

Žao mi je što je takvo vrijeme došlo, da nam djeca ne mogu biti slobodnija, ali to je naprosto tako – dodaje zabrinuta Almira.

Slično razmišlja i Kristina, majka Paule (7) i Lovre (7), koja također ne podržava trend malih golaća na plaži. – Moji blizanci još otkako su imali godinu i pol nose kupaće kostime. To smo im nametnuli kao normalno, uostalom, vide i nas odjevene, pa s tim nikad nismo imali problema. Moja Paula već nosi i gornji dio. To joj je fora, osjeća se odraslijom, a meni ne smeta – kaže Kristina te dodaje da joj je pustila na volju.

Zbog straha od pedofila pelene za kupanje već od najranije dobi nosila je i Ema, danas preslatka osmogodišnjakinja. – Plaže su krcate i jednostavno ne želim, kako se kaže, brinuti tu brigu. Ne želim razmišljati tko i na koji način gleda moju kćer – kaže mama Valentina.

Neka uživaju

Malo slobodnije ipak razmišlja Ivona, majka dječaka Bartola (7) i Tome (4). Njezina se obitelj svake godine kupa na istoj, pomalo zabačenoj plaži na Pagu.

– Nek se kupaju gola dok su mala, pa to je divan osjećaj slobode i nesputanosti. Kad će ako ne sada. Ljetujemo na obiteljskoj plaži gdje je to posve normalno. Vidim i stariju djecu bez odjeće i ne osjećam nekakav pritisak da ih trebam oblačiti. Možda bih drugačije razmišljala da imam kćeri – pita se mama Ivona.

A što je sa samom djecom, kad ona postaju svjesna svog tijela, spolnih razlika i kad se kod njih javlja sramežljivost, odnosno potreba da se pokriju? Poznato je da djeca uživaju biti gola, no nažalost roditeljski strah nerijetko ih sputava da budu potpuno slobodna.

Do pete godine djetetova života vrlo je mala vjerojatnost da će ono samo zatražiti kupaći kostim na plaži zbog sramežljivosti; eventualno ako vidi na drugom djetetu lijep kostim s likovima iz omiljenog crtića, ali razlog u tom slučaju nije pokrivanje tijela već likovi iz crtića – smatra psihologinja Kristina Bačkonja.

– Hoće li roditelji u tom periodu na moru kupati dijete golo ili ne, izbor je koji bih prepustila svakom roditelju, ovisno o njihovu stavu, načinu života.

Samo kupanje djeteta na moru bez kupaćeg kostima nije preduvjet za razvoj traume kod djeteta.

Jedino što je važno jest da roditelji ni u kojoj fazi djetetova života ne osuđuju i ne kažnjavaju dijete te ne pokazuju nelagodu zbog njegova spolnog ponašanja i istraživanja jer to može rezultirati ozbiljnim posljedicama: dijete se može početi stidjeti vlastitoga tijela – objašnjava psihologinja i dodaje kako je važno zaštititi dijete od zlonamjernih odraslih ljudi.

Ostatak teksta pročitajte OVDJE.

foto:ilustracija

 

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.