Karta uz koju ste odrasli je laž: Pogledajte kako zaista izgleda svijet

Svijet nije onakav kakvim se čini. Većina karata koje smo vidjeli temelje se na Mercatorovoj projekciji. Čak je i Google maps sve do nedavno koristio varijante ove projekcije koja je izrađena prije gotovo 550 godina. Ipak, ona je iznenađujuće loša u točnom prikazivanju prave veličine mnogih država, piše IFLScience.

Britanski znanstvenik Mett Officea u Neil Kaye, koji inače proučava klimatske podatke, izradio je vizualizaciju karte koja se izmjenjuje između Mercatorove projekcije i stvarnih projekcija područja države u odnosu na druge države.

GIF elegantno pokazuje kako Mercatorova projekcija iskrivljuje pravu veličinu mnogih država, posebice onih koje su udaljenije od ekvatora, piše IFLScience.

Pogledajte kako Rusija, Kina i Grenland značajno mijenjaju veličinu. Europa, dijelovi Azije i Amerika se također značajno smanjuju. Mercatorova projekcija prikazuje Grenland kao kopnenu masu veću od Afrike, iako je u stvarnosti Afrika 14 puta veća od Grenlanda!

Kao rezultat svih ovih pristranosti i nedostataka, neke škole u Bostonu su se čak odlučile riješiti karte u korist alternativne Gall-Petersove svjetske karte. Međutim, ni ta projekcija nije “savršena”. Dok zadržava točnijim područne izračune kopnene mase, iskrivljuje njezin oblik.

U kolovozu 2018. godine kartografi su objavili projekciju mape Equal Earth u nadi da će nadići sve probleme s kojima se susreću zbog brojnih projekcija svijeta.

Rasprave između kartografa će bez sumnje nastaviti dizati prašinu, ali čini se da su znanstvenici s Twittera prilično zadovoljni s rezultatima, piše IFLScience.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.