Nedjelju uljepšajte finim pogačicama: Trebate tri sastojka i 15 minuta za ovo savršenstvo

Vrijeme danas baš i ne dozvoljava boravak na otvorenom, a ako ste i vi među onima koji ne znaju što bi radili na ovaj neradni dan, donosimo vam recept za prefine mirisne pogačice za koji vam trebaju samo tri sastojka!

Riječ je o pogačicama od sira, za koje postoji bezbroj više-manje sličnih recepata. Razlika je jedino u količini, no probajte ovaj i vjerujte, nećete pogriješiti.

Sve što vam treba je svježi sir, brašno i maslac, a računica ide ovako – koliko sira toliko brašna i maslaca. Ako želite nešto zdraviju varijantu, količinu maslaca prepolovite u odnosu na sir i brašno. Pogačice će biti manje hrskave i lisnate, ali ništa manje ukusne. Količinu soli, ako je želite stavljati, prilagodite svom ukusu.

S obzirom da je okus fenomenalan, preporučamo vam da u startu uzmete pola kilograma brašna, isto toliko svježeg sira i, dakle, 250 ili 500 grama maslaca. Sjedinite sva tri sastojka u jednoj posudi, a potom tijesto prebacite u vrećicu za zamrzavanje ili ga obložite prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak na barem pola sata kako bi se maslac ponovno stisnuo i kako biste tijesto mogli lijepo izvaljati. Savjet – tijesto stanjite rukama u vrećici ili na foliji, kako bi ubrzali postupak ‘stezanja’ u hladnjaku.

Kad je prošlo minimalno pola sata, izvadite tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od dva centimetra. Potom presavijte popola s lijeve i desne strane i ponovno izvaljajte na dva centimetra debljine. Postupak ponoviti barem četiri puta, kako bi se pogačice lijepo listale prilikom pečenja. Za to vrijeme upalite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije.

U konačnici, razvucite tijesto na jedan centimetar debljine, zarežite ga po cijeloj dužini dijagonalno u križ i režite željene oblike. Koristite čašu, modlice, što god želite. Prebacite oblike na podlogu na kojoj će se peći, a na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Premažite pogačice žumanjcem, pospite sezamom, kimom ili ih ostavite bez ičega. Pecite dok ne porumene, no brzo su gotove! Dobar tek!

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.