Više

    Nedjelju uljepšajte finim pogačicama: Trebate tri sastojka i 15 minuta za ovo savršenstvo

     

    Vrijeme danas baš i ne dozvoljava boravak na otvorenom, a ako ste i vi među onima koji ne znaju što bi radili na ovaj neradni dan, donosimo vam recept za prefine mirisne pogačice za koji vam trebaju samo tri sastojka!

    Riječ je o pogačicama od sira, za koje postoji bezbroj više-manje sličnih recepata. Razlika je jedino u količini, no probajte ovaj i vjerujte, nećete pogriješiti.

    Sve što vam treba je svježi sir, brašno i maslac, a računica ide ovako – koliko sira toliko brašna i maslaca. Ako želite nešto zdraviju varijantu, količinu maslaca prepolovite u odnosu na sir i brašno. Pogačice će biti manje hrskave i lisnate, ali ništa manje ukusne. Količinu soli, ako je želite stavljati, prilagodite svom ukusu.

    S obzirom da je okus fenomenalan, preporučamo vam da u startu uzmete pola kilograma brašna, isto toliko svježeg sira i, dakle, 250 ili 500 grama maslaca. Sjedinite sva tri sastojka u jednoj posudi, a potom tijesto prebacite u vrećicu za zamrzavanje ili ga obložite prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak na barem pola sata kako bi se maslac ponovno stisnuo i kako biste tijesto mogli lijepo izvaljati. Savjet – tijesto stanjite rukama u vrećici ili na foliji, kako bi ubrzali postupak ‘stezanja’ u hladnjaku.

    Kad je prošlo minimalno pola sata, izvadite tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od dva centimetra. Potom presavijte popola s lijeve i desne strane i ponovno izvaljajte na dva centimetra debljine. Postupak ponoviti barem četiri puta, kako bi se pogačice lijepo listale prilikom pečenja. Za to vrijeme upalite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije.

    U konačnici, razvucite tijesto na jedan centimetar debljine, zarežite ga po cijeloj dužini dijagonalno u križ i režite željene oblike. Koristite čašu, modlice, što god želite. Prebacite oblike na podlogu na kojoj će se peći, a na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Premažite pogačice žumanjcem, pospite sezamom, kimom ili ih ostavite bez ičega. Pecite dok ne porumene, no brzo su gotove! Dobar tek!

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović...

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice...

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    Na šetnici u kanalu sv. Ante u utorak,...

    Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s udrugom,,Edukacijski Inkubator'; organizira smotru obrazovnih institucija povodom manifestacije Festival znanosti 2024. pod nazivom,,Kako je počela znanost...

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu...

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...

    NAJNOVIJE

    ‘OPÉRA FRANÇAIS’ – novi glazbeni projekt Nere Gojanović i Gordane Pavić

    Mezzosopranistica Nera Gojanović i pijanistica Gordana Pavić u utorak, 23. travnja u 20 sati u kazališnom foajeu izvest će koncertni program pod nazivom 'Opéra...

    Nove kamere za brzinu stižu i na prometnice Šibensko-kninske županije

    Uz prometnice diljem zemlje postavljeno je 117 kamera za kontrolu brzine koje se izmjenjuju u 400 kućišta. MUP je početkom godine nabavio još 77...

    Na šetnici u kanalu sv. Ante u utorak, 23. travnja počinje Festival znanosti 2024.

    Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s udrugom,,Edukacijski Inkubator'; organizira smotru obrazovnih institucija povodom manifestacije Festival znanosti 2024. pod nazivom,,Kako je počela znanost...

    Šibenčanin Boško Knežić predstavit će u Azimutu knjigu o prijateljstvu Visianija i Tommasea

    Šibenčanin s Odjela za talijanistiku Sveučilišta u Zadru, Boško Knežić, danas 19. travnja u rodnom gradu predstavit će knjigu Storia di un' amicizia epistolare...