Vrijeme danas baš i ne dozvoljava boravak na otvorenom, a ako ste i vi među onima koji ne znaju što bi radili na ovaj neradni dan, donosimo vam recept za prefine mirisne pogačice za koji vam trebaju samo tri sastojka!
Riječ je o pogačicama od sira, za koje postoji bezbroj više-manje sličnih recepata. Razlika je jedino u količini, no probajte ovaj i vjerujte, nećete pogriješiti.
Sve što vam treba je svježi sir, brašno i maslac, a računica ide ovako – koliko sira toliko brašna i maslaca. Ako želite nešto zdraviju varijantu, količinu maslaca prepolovite u odnosu na sir i brašno. Pogačice će biti manje hrskave i lisnate, ali ništa manje ukusne. Količinu soli, ako je želite stavljati, prilagodite svom ukusu.
S obzirom da je okus fenomenalan, preporučamo vam da u startu uzmete pola kilograma brašna, isto toliko svježeg sira i, dakle, 250 ili 500 grama maslaca. Sjedinite sva tri sastojka u jednoj posudi, a potom tijesto prebacite u vrećicu za zamrzavanje ili ga obložite prijanjajućom folijom i stavite u hladnjak na barem pola sata kako bi se maslac ponovno stisnuo i kako biste tijesto mogli lijepo izvaljati. Savjet – tijesto stanjite rukama u vrećici ili na foliji, kako bi ubrzali postupak ‘stezanja’ u hladnjaku.
Kad je prošlo minimalno pola sata, izvadite tijesto iz hladnjaka i na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte na debljinu od dva centimetra. Potom presavijte popola s lijeve i desne strane i ponovno izvaljajte na dva centimetra debljine. Postupak ponoviti barem četiri puta, kako bi se pogačice lijepo listale prilikom pečenja. Za to vrijeme upalite pećnicu na 180 stupnjeva da se zagrije.
U konačnici, razvucite tijesto na jedan centimetar debljine, zarežite ga po cijeloj dužini dijagonalno u križ i režite željene oblike. Koristite čašu, modlice, što god želite. Prebacite oblike na podlogu na kojoj će se peći, a na koju ste prethodno stavili papir za pečenje. Premažite pogačice žumanjcem, pospite sezamom, kimom ili ih ostavite bez ičega. Pecite dok ne porumene, no brzo su gotove! Dobar tek!