Koliku bi plaću majke trebale primati za majčinstvo? Ovaj tata je izračunao…

Svaki put kada vam netko kaže blago vama, vi ste kod kuće, ne radite, samo se brinete za kuću i dijete, vjerujemo da vam dođe da eksplodirate. Samo to? Samo too? Pa svatko tko je probao čari full time majčinstva zna koliko je to naporan posao. Žene koje se vrate s porodiljskog jako često znaju reći da se sada na posao stižu odmarati, koliko god naporno radile i na tom poslu.

I vjerujemo da postoje one koje su barem jednom u životu pokušale izračunati koliku bi plaću jedna obična majka trebala primati za “samo taj” posao. Ogromnu! Biti majka koja brine o djetetu i kućanstvu silno je težak i važan posao, a ako bi samo jedan dio dužnosti prebacili na nekog drugog, nekog tko zarađuje za život na taj način, godišnje bi ostali bez pravog malog bogatstva.Zar ne? Jer majka je: dadilja, kuharica, spremačica, učiteljica, šivalica, batler, vrtlarica, čistačica, financijski stručnjak, organizator, bračni savjetnik, ona pere rublje, pegla rublje, obavlja trgovinu, šeće, kosi, nosi… što god vam srce zamisli majka radi. Bez naknade i odmora.

Nećemo umanjiti osjećaj ljubavi niti povećati osjećaj moranja, jer majka sve to radi bez pogovora, ali kada bi vam netko za sve to dao i plaću, ona bi u prosjeku iznosila nešto manje od 450.000 kuna! Barem je tako izračunao jedan obični tata, na primjeru svoje žene. Ne bi bilo loše da vam netko to plati zar ne?

Računicu je ovaj tata Steven objavio na svom blogu i tekst je ubrzo prošetao cijelim svijetom – vjerojatno zato što su se mnogi prepoznali u toj temi.
Dakle, da vidimo koliko doista košta majčin rad (u redu, govorimo o prosječnim američkim cijenama koje kod nas variraju od-do, pa ako koga bude zanimalo koliko bi u Hrvatskoj majka trebala zarađivati, slobodno na apdejtajte:

Godišnja naknada dadilji: 705 dolara tjedno, odnosno 36.660 godišnje
Čišćenje kuće: oko 5.200 godišnje.
Obavljanje kupnje: oko 65 dolara po obavljenom poslu, odnosno oko 13.520 dolara godišnje.
Kuhanje: 240 dolara tjedno, odnosno 12.480 dolara godišnje.
Financijski stručnjak: 15 dolara na sat, 5 sati tjedno, odnosno oko 3.900 dolara
Organizacija (ručkova, okupljanja, rođendana): 75 dolara po satu, 4 sata, 3 puta godišnje, ukupno – 900 $ godišnje.
Pranje rublja: 25 dolara tjedno, 1300 dolara godišnje.
Ukupna suma godišnje iznosi 73. 960 dolara, odnosno 443.760 kuna, ako uzmemo da je dolar oko šest kuna.
I znate li što je ovaj otac nakon računanja prvo pomislio?
“Mene je sram! Moja najdraža žena, majka mog sina, cijelo vrijeme misli kako često neopravdano troši naš novac, a ja joj nijednom prilikom nisam kupio ništa što je zaslužila! Da, u ovom si trenutku ne možemo priuštiti mnogo više od osnovnog na što trošimo. Ona voli mene i našeg sina, naravno bez ikakve novčane naknade! Međutim, moram se zamisliti nad time da njen rad objektivno vrijedi mnogo više.
Ona vrijedi više od svog dragog kamenja na svijetu”

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.