Zdravo i fino

Lagani ljetni ručak: Recept za kremastu juhu od tikvica

Tikvice su tako jednostavne, a tako svestrane; niskokalorične su, a prepune raznih nutrijenata. Mlade tikvice idealne su i za konzumaciju u sirovom obliku, kao i za ovu divnu gustu juhu. Uz tikvice smo u nju dodali i poriluk, i pastrnjak, i puno finih začina, piše portal Zadovoljna.

SASTOJCI ZA JUHU OD TIKVICA:

– 4 mlade tikvice
– 1 poriluk
– 1 pastrnjak
– 2 režnja češnjaka
– nekoliko grančica timijana
– prstohvat čili pahuljica
– pola žličice mljevenog kumina
– 750 ml temeljca ili vode
– 150 ml mlijeka
– sol, papar
– maslinovo ulje

PRIPREMA JUHE OD TIKVICA:

1. Operite tikvice i narežite ih na kolutiće (bez guljenja) ili na kockice podjednake veličine. Očistite poriluk, operite ga pa ga narežite na kolutiće. Pastrnjak ogulite i narežite na sitne kockice.

2. U posudi zagrijte maslinovo ulje, dodajte nožem drobljeni češnjak, čili pahuljice i timijan pa odmah potom dodajte poriluk. Pirjajte jedno 7-8 minuta, dodajte kumin i pastrnjak, kratko propirjajte.

3. Dodajte tikvice pa zalijte temeljcem ili vodom, posolite i popaprite te nastavite kuhati na srednje jakoj vatri oko 30 minuta pa štapnim mikserom pretvorite u gustu juhu.

4. Na kraju dodajte mlijeko, pustite da juha kratko prokuha pa po potrebi dodatno začinite solju i paprom.

5. Poslužite u dubokim tanjurima, uz kockice preprženog kruha i pokapano maslinovim uljem.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.