MAME O ROOMING IN-U: ‘Kada sam pokušala ustati, pala sam u nesvijest i tek tada su malog odnijeli iz sobe’

Kao najveća prednost rooming-ina, stalnog boravka novorođenčeta u sobi s majkom poslije poroda, obično se ističe mogućnost zbližavanja s bebom i vježbanja kako se o njoj brinuti i prije odlaska kući iz rodilišta, no mame se ponekad žale kako im je to bilo naporno, jer im je u tim trenutcima najviše trebao odmor.

Raspravu o rooming-inu na forumu Klokanice pokrenula je korisnica PeggySue upravo vlastitim priznanjem kako je zbog iscrpljenosti silno željela da joj po noći odnesu bebu, da se malo odmori, no zbog srama i straha od osude to nije učinila.

S BEBOM NEMA PREVIŠE BRIGE

Druga mama s foruma, ninochka, imala je drugačije iskustvo i čvrsta je u isticanju prednosti rooming-ina: ‘Od čega da se odmaram? Devet mjeseci smo čekali da se upoznamo. A i radije bih dojila dijete kad se noću probudi, nego da ga hrane iz neke zajedničke bočice i puštaju da plače jer je peto na redu’

Da je rooming-in odličan i za mamu i za bebu, smatra i ivanavojvodic koja bi ga preporučila svima, osim u nekim iznimno teškim slučajevima. ‘Kad se beba rodi ne trebaš se previše oko nje brinuti niti se naprezati, beba uglavnom spava, kad plače, staviš ju na sisu i ona opet zaspi, ili se pomaziš s njom. Sve ovisi što je osoba spremna podnjeti. To je li ti beba u sobi ili nije, ne znači da ćeš se više ili manje odmoriti. To je moje mišljenje i ja se ne bih odvajala od svoje bebice, niti nisam, i zato sam i odabrala bolnicu koja ima rooming-in’, piše mama ivanavojvodic.

knin rodiliste

NE TREBAMO SE SRAMITI TRAŽITI POMOĆ

Iako je o rooming-inu ranije čula sve negativno, i mama korisničkog imena seal uvjerena je da je to odlična stvar i za majku i za dijete, iako je rodila carskim rezom : ‘Dijete je dva sata nakon što sam rodila već bilo samnom, nisam je mogla sama dizati iz njezinog krevetića pa sam tražila da mi je dodaju i ležale smo satima tako zajedno… Uzeli su mi je na moj zahjev u gluho doba noći kad su bolovi postali neizdrživi na oko četiri sata, jer sam na kraju dobila još nešto jače od morfija da bolovi popuste, a nakon toga malena je sa mnom bila dok nismo išle doma’.

‘Jednu od takvih teških situacija iskusila je i naša čitateljica armana, koja je opisala svoje iskustvo i ujedno odgovorila mami koja je pokrenula raspravu: “Ja sam imala jako težak porod, ukupno 26 šavova, te sam zamolila sestre da uzmu dijete preko noći jer zaista nisam imala snage niti da ga uzmem u ruke. Međutim, rekli su mi kako dijete ostaje s majkom, a one će dolaziti i provjeravati je li sve ok. Kada sam pokušala ustati, pala sam u nesvijest i tek tada su malog odnijeli. Naravno da svaka majka želi biti s djetetom, ali nismo sve u stanju to i učiniti odmah nakon poroda, tako da mislim da je u nekim slučajevima sasvim opravdano tražiti pomoć sestara i da se toga ne trebamo sramiti.”

Rooming-in u svim hrvatskim rodilištima

Rooming-in, to jest zajednički boravak majki i novorođene djece, dio je programa “Rodilišta – prijatelji djece” kojeg već 20 godina u Hrvatskoj provode Ministarstvo zdravlja i UNICEF.

Prednosti rooming-ina

Prema UNICEF-u, prednosti boravka majke i djeteta u istoj prostoriji su višestruke:

  • novorođena djeca bolje spavaju i manje plaču
  • prije porođaja, majke i djeca razvijuritam spavanja i budnosti koji bi se u slučaju razdvajanja prekinuo
  • dojenje je uspješnije i dugotrajnije, a djeca brže dobivaju na težini
  • dojenje na zahtjev, odnosno kad dijete želi, lakše je kad je ono blizu, a tako se omogućuje stvaranje većih količina mlijeka
  • majke stječusamopouzdanje skrbeći za svoje dijete
  • majka vidi da je dijete dobro i ne brine se plače li njezino dijete dok je odvojeno od nje na odjelu
  • kad je zajedno sa svojom majkom, dijete je izloženo manjem rizikuzaraze nego kad je odvojeno od nje na odjelu za novorođenčad
  • zajednički boravak potpora je uspostavljanju veze između majke i djeteta, čak i ako majka ne doji dijete

-Prije 20 godina sva su rodilišta u Hrvatskoj odvajala djecu od majki, a danas sva hrvatska rodilišta imaju uvjete za zajednički boravak majki i djece- , kažu nam iz UNICEF-a te napominju kako su se prije djeca rađala kod kuće i normalno je bilo da odmah ostanu sa svojim majkama, a to se promijenilo tek nakon Drugog svjetskog rata, kada se sve više djece počelo rađati u rodilištima.

izvor: Klokanica.hr

FOTO: Bambiklub.cz

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.