Michelinove zvjezdice opet u Šibeniku: Predstavljen raznovrsni program festivala ‘Okusi Mediteran’

U Šibenik opet dolaze veliki majstori mediteranske kuhinje, ovoga puta nikad u većem broju. Po prvi puta, naime, jedan gastronomski festival u Hrvatskoj okuplja toliki broj svjetskih chefova okrunjenih Michelinovim zvjezdicama i najvišim kulinarskim titulama.

tvrdava okusi mediteran2

Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, ravnatelj JU Nacionalni park Krka, Krešimir Šakić i project director festivala Taste the Mediterranean Ingrid Badurina Danielsson predstavili su program Festivala koji će se održati od 26.-29. svibnja 2016.

taste the med

Festival je to koji je podržala Svjetska organizacija za zaštitu prirode, a predstavlja mediteransku prehranu, suvremene enološke i gastronomske tekovine, te promovira Šibenik i Šibensko-kninsku županiju kao poželjne gastronomske destinacije kroz brendiranje lokalne gastronomske ponude.

– Gastronomski turizam, kao jedan od selektivnih oblika turizma, od iznimne je važnosti za daljnji razvoj cjelokupne šibenske ponude gostima našega grada. Uz kulturno-povijesnu baštinu, nautički i ciklo-turizam, gastronomska ponuda, kroz povezivanje sa šibenskim zaleđem i njegovim potencijalima, naš je adut u postizanju konačnog cilja, a to je Šibenik kao nezaobilazna turistička destinacija – kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić o festivalu čije će službeno otvaranje obilježiti  ‘Pidočijada’ koja je ove godine u znaku proslave 950. rođendana grada Šibenika.

Chefovi, gosti festivala i učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik pripremit će 200 kg pidoča za posjetitelje festivala, porcije će se prodavati za simboličnih deset kuna, a sav iznos namijenjen je edukaciji najtalentiranijih učenika škole, budućim master chefovima.  

program

Središnji program Festivala održat će se na Mediteranskom trgu, na trgu Pavla Šubića, ispred Šibensko-kninske županije, a umjesto tvrđave sv.Mihovila, dio programa namijenjen edukaciji profesionalaca održat će se na novootvorenoj tvrđavi Barone, koja preuzima ulogu pozornice za eksperte koji će tradicionalnu mediteransku kuhinju interpretirati kroz prizmu modernog kulinarstva, najavila je Ingrid Badurina Danielsson, project director Festivala.

Otvaranje Mediteranskog trga popratit će mali proizvođači predstavljanjem i prodajom svojih domaćih proizvoda, dok će ugostitelji nuditi mediteranske zalogaje i fina vina. Dnevni program cooking showa, kulinarske radionice za djecu i none, razne prezentacije, predavanja i degustacije nastavit će se u večernjim satima zabavom uz glazbu, kao i ostalim danima, zaključno s nedjeljom.

U Gradskoj vijećnici će biti nekoliko zanimljivih vinskih radionica koje će voditi tim „Vinske čitaonice“ Nenad Trifunović i Ivan Salopek, a u Gradskoj knjižnici bit će predstavljene dvije izložbe: izložba VAL, keramičkih posuda zagrebačke umjetnice Marine Tudjine Badurine i izložba belgijskog dizajna pod nazivom “Belgian food mood”, koju nam dovodi belgijska dizajnerica Kunty Moureau. U sklopu te izložbe bit će predstavljen projekt „Ecco Freddo“ za čuvanje i obradu sirove hrane, a talijanska dizajnerica Anna Cellamare održat će radionicu s posjetiteljima koji će na kraju degustirati pripremljena jela.

tvrdava okusi mediteran1

U petak navečer se brodom ide na otok Prvić, gdje će se na Terasi Hotela Maestral održati četveroručna mediteranska večera, a istodobno će se u restoranu Boba, na Murteru, pripremati specijaliteti dalmatinske i istarske kuhinje.

U subotu će se, točno u podne, održati ekskluzivni cooking show u čarobnom ambijentu NP Krka, kraj mlinica u  Skradinskom buku, a da je Taste the Mediterranean prigoda da se posjetiteljima NP „Krka“ ponudi vrhunski gastronomski doživljaj u okružju vodenica na Skradinskom buku, koje najbolje svjedoče o tradicijskom životu i načinu privređivanja u ovom kraju, kazao je ravnatelj JU „NP Krka“ mr.sc. Krešimir Šakić.

U samom gradu, na Mediteranskom trgu, program će trajati od jutra do navečer. Ne smijete propustiti jedinstveno kulinarsko natjecanje četiri domaća tima, uz glazbeni finale.

Navečer slijedi tajna večer na tajnoj lokaciji koju pripremaju svi festivalski chefovi, a kažimo i kako su od ovogodišnjih noviteta za svaku pohvalu i radionice o starim šibenskim receptima, zdravim mediteranskim namirnicama, autohtonim vinima i lokalnim proizvodima.

Nedjelja ujutro rezervirana za priču o konobi i marendi, o mediteranskom stilu života, a sve to, jasno, biti će popraćeno s mnogo ukusne hrane.  

Cijeli program pogledajte ovdje.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.