MISLITE NA ŽIVOTINJE: Vatromet, petarde i kućni ljubimci

Božićni blagdani i doček Nove godine i u nas su asocijacija za vatromet i petarde i upravo stoga veliki broj vlasnika strahuje kako će njihovi ljubimci podnijeti takve blagdanske dane koji su sve samo ne tihi i mirni.

Nudimo vam par savjeta kako pomoći vašem ljubimcu u tim trenucima, a koji način ćete odabrati ovisi ,među ostalim, o intenzitetu pokazanog straha.

pas

Za ljubimce koji se boje i doslovce tresu od straha u pravilu je dovoljno pripremiti posebnu prostoriju gdje će zvukovi koji dolaze izvana biti smanjeni na najmanju moguću mjeru, a možete mu pružiti i neku vrstu zanimacije koja će mu skrenuti pažnju s uznemirujućih zvukova i svjetla. Bilo bi dobro na vrijeme pripremiti prostoriju u kojoj će Vaš ljubimac biti prilikom dočeka Nove godine. Po mogućnosti, neka to bude prostorija koja ne gleda direktno prema trgovima i mjestima gdje će vatromet biti najjači. Spustite rolete ili na neki drugi način spriječite prodiranje bljeskova vatrometa u prostoriju. Pojačati zvuk televizora ili radija još jedan je koristan trik kojim pokušavamo prekriti buku koja dolazi izvana.Pokušajte šetnju obaviti što ranije, kako biste izbjegli izlazak u vremenu kada je pucanje najintenzivnije. Sve pripreme obavite na vrijeme, jer kad pucnjava i vatromet jednom započnu, a životinja se uznemiri, teško ćete ju više uspjeti umiriti. Nekoliko sati prije vatrometa smjestite životinju u pripremljenu prostoriju, pojačajte televiziju i dajte mu neku igračku koju najviše voli, neka se zabavlja s njom.

pas mia 1

Najvažnije je da vlasnik bude smiren, jer kad životinja osjeti da se vlasnik ne boji, i ona sama će biti smirenija i opuštenija. Ukoliko osjeti Vaš strah, to će je samo dodatno uzbuditi i uznemiriti.

Ipak, postoje životinje koje se doslovce izbezumeu trenutku kad započne pucnjava i koje ne možete ni na koji način smiriti. Takve životinje izrazito drhte, od straha mogu povraćati, i u nekim slučajevima mogu čak biti i opasne za okolinu, jer su izbezumljene . Ukoliko je strah životinje stvarno jako izražen, životinji se može dati sedativ, koji će ju smiriti ili uspavati, i na taj način smanjiti osjetljivost prema buci. To je najhumanije rješenje za izrazito uznemirene životinje, jer nekim psima treba i nekoliko tjedana za potpuni oporavak od pretrpljenog šoka. U svakom slučaju, OBAVEZNO sklonite djecu od takvih životinja u vrijeme kada su najuznemirenije, jer ,iako su inače mirne, u tim trenucima od straha mogu postati i agresivne.

Psi koji žive u dvorištima u pravilu nisu toliko plašljivi, jer su naučeni na grmljavinu, ali poneki plašljiviji psi pobjegnu kada započne vatromet i pucanje petardi. Vrlo je važno takve pse staviti u kuću (garažu ili bilo kakav zatvoren prostor u kome će se osjećati sigurnije), ali ukoliko nemate takvu mogućnost, osigurajte da pas ne može nikako pobjeći, jer u trenutku panike, pas koji se oslobodi može završiti pod kotačima automobila.

izvor: markovic.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.