Missica Maja Spahija u Glasu koncila govori o vjeri i životu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Tamna kosa, smeđe oči, visina 177 cm, težina 60 kg, mjere 86/67/93. Uobičajeni je to način prikaza misica i manekenki. Istaknute mjere pripadaju nedavno u Crikvenici izabranoj miss Hrvatske Maji Spahiji iz Šibenika. No više od atraktivnih fizičkih atributa, ta 22-godišnjakinja plijeni pozornost svojom osobnošću, otvorenošću, prirodnošću, spontanošću. Rado govori o tradicionalnim vrijednostima koje živi, o sebi kao vjernici, ali i otkriva svoju želju: želi upoznati papu Franju kojega, naglašava, iznimno poštuje i voli jer riječima i djelom daje primjer kakav bi čovjek zaista trebao biti.

Maja je rođena 26. ožujka 1993. u Splitu, a živi u Šibeniku odakle su joj roditelji. Majka Svjetlana je po struci bibliotekarka, a otac Ivica elektrotehničar i glazbenik. Uz Maju kao najstarije dijete u obitelji, Spahije imaju i kćer Ivu i sina Ivana. »Odrasla sam u tradicionalnoj obitelji, u veselom i prijateljskom okruženju. Obitelj mi je u životu na prvom mjestu, roditelji su mi uvijek bili velika podrška, a ja se trudim uzvratiti im koliko mogu i biti podrška sestri i bratu«, pripovijeda Maja. »Odrastala sam na Baldekinu, gdje sam pohađala Osnovnu školu Tina Ujevića, a potom srednju Tehničku školu za arhitektonsku tehničarku. Uvijek sam bila nemirna duha i iznimno radoznala pa sam se okušala u mnogo različitih aktivnosti poput baleta, košarke, latinoameričkih plesova. Pjevala sam u zboru šibenske katedrale ‘Laudantes’, glumila u šibenskom kazalištu te u dramskoj skupini ‘Virko’. Bavila sam se čak i strjeličarstvom.« Danas je zaposlena u arhitektonskom uredu »A. B. Inženjering« i uz rad studira na Pravnom fakultetu u Splitu. Slobodno vrijeme najradije posvećuje obitelji, prijateljima i kućnim ljubimcima. Prijatelji su joj, ističe, iznimno važni, oni su joj velika potpora u svemu i zna da se na njih uvijek može osloniti.

Kao vjernica formirala se u župi Presvetoga Srca Isusova na Baldekinu gdje je pričešćena i krizmana. Danas na misu najčešće ode u šibensku katedralu sv. Jakova. »U našoj se prelijepoj katedrali posebno osjećam i u njoj se najviše volim približiti Bogu kroz pjesmu, molitvu i osobnu meditaciju. Vjera me upotpunjuje kao osobu i daje mi snagu za sve u životu, ona je moje oružje protiv svega lošega što me okružuje. Do vjere i morala posebno držim, a poštujem svakoga čovjeka bez obzira na nacionalnu pripadnost, boju kože ili vjersko opredjeljenje ako je iskren i čistoga srca«, otvorena je misica, koja je u dugogodišnjoj vezi. Naglašava da su joj jako važni povjerenje i ljubav koju su izgradili, želja joj je zasnovati svoju obitelj, a njena će joj sadašnja obitelj uvijek biti uzor.

Na izbor za miss Hrvatske Maja se prijavila pomalo iz radoznalosti, pomalo na nagovor dragih ljudi. »Nisam očekivala pobjedu, iako je Bog, vidimo, imao drugi plan za mene. Svi oko mene pružaju mi veliku podršku«, ističe Maja, koja će braniti hrvatske boje na izboru za miss svijeta 19. prosinca u gradu Sanyji na otoku Hainanu na jugu Kine. »Na izboru u Kini planiram što bolje predstaviti svoj Šibenik, Hrvatsku i sebe. Nadam se da ću steći nova prijateljstva i upoznati mnoge djevojke koje će stići iz cijeloga svijeta. Ozbiljno sam se prihvatila posla oko priprema i radim na usavršavanju engleskoga, na fizičkoj kondiciji, pjevanju, plesu i govornim vještinama. Ne razmišljam o pobjedi, ali želim ostvariti što bolji plasman i što bolju promociju svoje zemlje koju jako volim«, o bližim planovima govori Maja.

»Grad iz kojega dolazim je prvi hrvatski samorodni grad na Jadranu i ne mogu si zamisliti život negdje drugdje. Žao mi je što mladi odlaze iz Hrvatske zbog posla i obrazovanja. Nadam se da će se u budućnosti situacija pokrenuti nabolje, da će biti posla za sve i da će ljudi koji su završili svoju struku moći živjeti od svojega rada u Hrvatskoj. Znaju me pitati što može u svemu tome miss Hrvatske. Znam da mogu iskoristiti medijsku pozornost kako bih skrenula pozornost na stvari koje smatram da su bitne za napredak. Jedna od važnih dimenzija izbora za miss svijeta je humanitarni rad. ‘Ljepota sa svrhom’ – moto je pod kojim se misice diljem svijeta bore za plemenite ciljeve, a ja ću s organizatorima izbora za miss Hrvatske svoje snage usmjeriti na prikupljanje sredstava za pomoć ‘Kući ljubavi’ koju je osnovao Caritas Zagrebačke nadbiskupije.«

Maja rado otkriva i svoje cjeloživotne planove: »Želim osnovati obitelj, ali i izgraditi karijeru, usvojiti što više znanja i vještina. Također se nadam da ću ostati svoja, dosljedna svojim stajalištima i vjeri. Raduje me uspjeh i sreća mojih bližnjih. A za sreću nije potrebno mnogo. Osoba sam koja se najviše veseli malim stvarima. Žalosti me tuđa nesreća, bolest, ljudska zavist i neiskrenost.« Ovih dana Maja je zasipana pitanjima o šminkanju, odijevanju, o tome što jednu misicu čini misicom: »Ne volim se previše šminkati, osobito ljeti. Volim vesele boje, a omiljena mi je crvena. Volim klasičan stil odjeće i većinom nosim crno-bijele kombinacije. Ne opterećujem se markama, kupujem odjeću koja mi se sviđa i u kojoj se dobro osjećam. Uvijek volim biti u pokretu i prilično sam aktivna – odlazim redovito u teretanu, a imam i razne hobije poput plivanja, trčanja, crtanja i pjevanja.« A na pitanje ima li u njenom životu mjesta za Glas Koncila, Maja je spremno odgovorila: »Kao dijete sam redovito čitala MAK. Glas Koncila ne pratim redovito, ali kada mi dođe u ruke, pročitam ga od prvoga do zadnjega slova.«

izvor:glas koncila


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.