Možete obrisati nos 200 puta na dan ili si skratiti muke sa tri jednostavna trika

Nos vam je već danima začepljen? Opet ga želite ispuhati, cijelu ste kutiju rupčića potrošili, a olakšanje je tako kratkotrajno da skoro nije vrijedno ispuhavanja. Puhanje nosa previše žestoko može uzrokovati puknuće krvnih žila i nepotreban stres. Stvari se mogu pogoršati ispuhavanjem zraka i nosnih bakterija, čestica virusa i iritanata u uši i sinuse koji u najboljem slučaju mogu biti iziritirani, a u najgorem inficirani.

Bez obzira na to koliko ispuhivali nos, nos će nastaviti stvarati sluz i nije ga moguće rasčistiti. To je zato što začepljenost nosa dolazi od otečenosti tkiva nosnih puteva. Zato treba liječiti osnovni uzrok stanja bez obzira na to da li su ga izazvale alergije, virusi ili bakterije. Ostavite se rupčića i pokušajte ova tri načina da lakše prodišete. Neće vam puno pomoći ali su barem puno efikasniji od stalnog ispuhavanja nosa.

1. Inhalirate toplom parom

Topao zrak pomaže održanju vlažnosti u nosu, otvarajući nosne kanale i razbijajući začepljenost. Nakon inhaliranja možete dobro ispuhati nos. Možete iskušati nekoliko načina inhaliranja. Najlakše je dugotrajno tuširanje vodom toplijom nego obično. Kad vam se zrcalo zamagli, dovoljno je pare da pomogne čišćenju nosnih puteva. Ili zagrijte vodu i stanite iznad posude pa inhalirajte tridesetak minuta.

2. Izaberite dobar sprej za nos

Sprej za nos
SPREJ ZA NOSScreenshot/YouTube

Pojedini sprejevi za nos smanjuju upalu i pomažu liječenju začepljenosti umjesto da dadu samo kratkotrajno olakšanje čistih nosnih puteva. Pazite, neki od ovih sprejeva izazivaju ovisnost pa mogu prouzročiti vraćanje začepljenosti i gore nego što je bilo, ako ih prečesto koristite.

3. Uzmite tablete protiv alergije

Antihistamik
ANTIHISTAMIKkizzzbeth/Flickr

Možda začepljenost nosa ne dolazi od ljetnih trava u odlasku, peluda ili prašine, ali antihistaminik u takvim tabletama ili spreju pomaže svakoj otečenosti nosnog tkiva.

izvor:telegram.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.