Na pogon prirode i heavy metala. Ante Bratić u svojim Piramatovcima radi čuda s bačvama

Ante Bratić Iz Piramatovaca, čovjek vedra duha, velikoga srca i vještih ruku na svom imanju u sklopu OPG-a ‘Bratić’ od bačava izrađuje gotovo sve što zamisli ili što mu dođe u snovima.

– Počeo sam s tim bačvama prije šest godina i to sasvim slučajno, kada je otac želio baciti neku bačvu, a ja sam od nje napravio stol – priča nam Ante u svojoj konobi o svojim počecima.

Rat je učinio svoje tako je dosta bačava spaljeno, a ljudi su s vremenom prešli na modernije verzije, pa teže i dolazi do njih.

– Do bačava dolazim otkupom i od dobrih ljudi, doslovno. Cijene su simbolične jer bačve nisu za korištenje nego za odstrel, za loženje za bacanje, ali nije više tako lako naći bačvu jer su svi prešli većinom na inox. Interesantno je to što kad uđem kod čovjeka u konobu ne nađem samo bačve, nego pile, kante, kundake od pušaka, ali te ostale stvari koristim za neku svoju zafrkanciju – kazuje nam Ante o prikupljanju materijala.

bratić 3

Otac, konobar, gitarist…

Želja mu je jednog dana imati kuću za odmor gdje će moći ukomponirati neke predmete koje je napravio sebi za gušt, ali sada nema vremena, a ni novca za to. Budući da je profesionalni konobar i radi na odmorištu ‘Krka’ ograničen je vremenom, a kako svira i gitaru u heavy metal bendu Black Swan, pitanje kako uopće išta stigne.

– To sam želio reći, napravio sam stol od svoje stare zahrđale gitare koji sam poklonio na kraju. Dosta toga i poklonim, jer nje baza doći u goste s domaćicom i kavom, nego s tim nekim sitnicama koje će ‘figurati’ ljudima po kući – poručuje nam uvijek raspoloženi Ante.

Nije mu do zarade, jer živi od posla, a u izradi od bačava uživa, dok inspiraciju pronalazi u svemu oko sebe i uvijek radi na novim idejama.

bratićć

– Radim i dječje radionice po vrtićima i po školama, to je nešto posebno, a krenuo sam u to zbog svoje kćeri. Ona je imala 3-4 godine kad sam počeo raditi s bačvama i često smo sami bili kući jer žena bi otišla na posao, pa sam ju želio zaintrigirati za rad nekakav. I pade mi na pamet da radimo ćukove i to se njoj svidjelo – osjećajan je Ante na spomen djece.

Išao je Bratić i po sajmovima u Skradinu pa je znao reći kako prodaje bačve kad već ne može vino, a imao je i dosta izložaba.

– Na Roškom slapu sam imao prvu izložbu bačava ‘Poruka iz bačve’ i usput sam održao tu dječju kreativnu radionicu izrade ćukova.  I nije stvar samo izrade ćukova, već i o reciklaži. Znači pokušavam djecu naučiti reciklaži, te im pričam priču da je i poklon reciklaža, na primjer, ako nekome daruješ svoju staru robu i nisi je bacio u smeće na taj način recikliraš – domišljat je Piramatovčanin.

bratić 6

‘Lud sam bez glazbe’

U šest godina koliko se bavi tim hobijem napravio je na tisuće komada raznih predmeta, ni sam ne zna točan broj, a bitna stavka mu je da iskoristi sav materijal.

– Predmeti koje izrađujem su 100 posto od bačve izuzev vezivnih materijala to jest šarafa i ljepila. Radim u tri faze, dakle brušenje, spajanje i lakiranje, a ako govorimo o izradi stola potrebno mi je tri dana otprilike – objašnjava nam Ante proces izrade.

Većina njegovih uradaka mogu biti pronađeni na Facebook stranici Dekorat duga, čije je ime sam smislio, a odnosi se na stari dalmatinski izraz za interijer(dekor) i duga koja označava dio same bačve.

– Stvaram, vjerovali ili ne, uz glazbu i to uz heavy metal, jer sam lud ako mi nešto ne svira dok radim i nemam koncentracije. Ta žestoka glazba me tjera naprijed i uz ritmičke pokrete pri izradi ne odustajem dok ne završim određenu fazu – kroz smijeh će Ante.

Inače je i veliki humanitarac, te je prodajom svojih predmeta sudjelovao u raznim akcijama takve prirode.

– Ne govorim to zbog nekakve hvale, nego ako nekome stvarno treba pomoć neka se slobodno obrati – zaključio je Ante Bratić svoju priču.

bratić 5 bratić 7 bratić 8 bratić 9 bratić 10 bratić 11 bratić

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.