Mate Sučić, 25-godišnji chef čije su umijeće kuhanja već prepoznali neki od najpoznatijih domaćih i regionalnih kuhara, zbog koronavirusa morao je zatvoriti svoju Konobu Campanelo u Sučićima, ali to ga nije spriječilo da i dalje bude aktivan. Sa svojom obitelji svakodnevno radi na polju gdje u sklopu OPG-a Sučić uzgaja raznovrsne kulture, a u suradnji sa Šibenskim portalom svakog vikenda pripremat će po jedan recept s namirnicama koje su lako dostupne, a sve po filozofiji spajanja tradicije i modernog, odnosno tradicionalnih, iskonskih namirnica s naših prostora pripremljenih na moderan i zanimljiv način.
– Želja mi je bila u ovo teško i turobno vrijeme razveseliti građane s malim tajnama kulinarstva. Iznimno sam sretan što je Konoba Campanelo prepoznata i što smo uspjeli ove zime dovesti neke od najpoznatijih hrvatskih zvijezda gastro scene kako bi našim gostima ponudili nešto novo, a tako ćemo nastaviti i sljedeće sezone – najavio je Mate Sučić.
Gosti mladog chefa u Campanelu već su upoznati s njegovom kulinarskom filozofijom, a Sučić je sada odlučio podijeliti male tajne kuharstva i s čitateljima Šibenskog portala.
– I u ovim teškim vremenima svatko od nas može pronaći način za uživanje i tako ispuniti vrijeme. Ja osobno, dok ne radim u svojoj Konobi Campanelo i ljeti u ‘La belle Vie’ restoranu u Vodicama, uživam baveći se poljoprivredom. Sve što se radi, treba se raditi sa srcem i mislim da je to jedina tajna uspjeha u ovim trenucima, a kako je kuhača moja neizostavna zanimacija, s vašim čitateljima dijelit ću neke tajne kuhanja i recepture kako bi svi skupa što brže i lakše prebrodili ovu situaciju. Udružite se i zajedno s obitelji kuhajte, uključite i djecu, zabavite se – poručio je chef Sučić.
Jaja sa šparogama na moderan način
Sastojci za četiri osobe:
- 60g šparoga
- 50g kapule
- 30g domaće suhe pancete
- 6 jaja
- Kiselo vrhnje(kao dodatak jelu po zelji)
- Sol
- Maslinovo ulje
- Maslac
- Ružmarin
Šparoge kratko blanširamo, ohladimo i zatim nasjeckamo na manje komadiće. Kapulu i pancetu isjeckamo na kockice i na tavu stavimo malo maslinovog ulja. Dodajemo kapulu da se malo zašufiga, a nakon toga kratko dodajemo pancetu isjeckanu na kockice i na samom kraju prethodno blanširane i isjeckane šaproge. Kad smo to napravili, u drugu posudu stavimo šest jaja i mutimo ih pjenjačom. Dodajemo im namirnice koje smo obradili na tavi, sve skupa promiješamo i raspodijelimo u četiri kesice za zamrzavanje. Zatvorene vrećice stavljamo u vodu koju smo prethodno stavili da vrije. Otprilike pet do osam minuta vrećice držimo u kipućoj vodi. Po opipu kesice možete provjeriti je li jaje poširano.
Zbog kuhanja jaja u vrećici za zamrzavanje, dobit ćete roladu i na taj način jelu dati atraktivniji, moderan izgled.
– Tajna ovog recepta je izbjeći masnoću jaja, a dobit ćete sočno jelo s lijepim okusima i sezonskim namirnicama. Po želji možete, kada rolada bude gotova, kratko je prepeći na maslacu i obogatiti s malo ružmarina da se aromatizira, ili bilo kojom drugom mediteranskom biljkom poput kadulje, majčine dušice i tako dalje. Ovo je samo jedna varijacija, a vi sebi možete i pustiti maštu na volju i umjesto šparoga koristiti bilo koje drugo povrće ili suhomesnate proizvode – poručuje chef Sučić kojeg možete pratiti na Facebooku Konoba Campanelo, njegovom privatnom Facebooku ili Instagramu,