Najbolji recept za goveđu juhicu iz bakine bilježnice

Još od djetinjstva pamtimo obiteljska okupljanja oko stola koja su svečano započinjala neizostavnim tanjurom okrepljujuće juhe. O njoj su se razvijale priče, a sastojci škrto prenosili samo na jednu domaćicu iz najbližeg kruga rodbine. Nimalo to ne čudi jer tek sada kada smo odrasli često se zaželimo žlice koja grije te liječi tijelo i dušu. Iz obiteljske kuharice otkrivamo originalan recept za najbolju goveđu juhicu.

SASTOJCI:
– 1 kg goveđih rebara s malo masnoće
– teleća potkoljenica ili goveđu kost najbolje od buta
– 1 glavice crvenog luka
– 4 grančice peršina
– 6 mrkava
– 1 koraba
– 1 korijen celera
– sol i papar
– po želji kada je juha pri samom kraju dodajte mladi grašak ili malo cvjetače.

PRIPREMA:

1. U veliki lonac stavite meso i kost te dodajte luk, peršin, nalijte oko 3 litre hladne vode i ostavite da se sve kuha prvo na jakoj vatri dok ne zakipi, a potom na srednjoj vatri uz lagano vrenje sat vremena.

2. Nakon toga dodajte mrkvu narezanu uzduž na deblje trakice, korabu narezanu na četiri dijela i narezan korijen celera. Posolite, popaprite, poklopite i ostavite da se kuha još najmanje sat vremena na laganoj vatri.

3. Na kraju juhu procijedite. U nju potom po želji stavite mladi grašak ili cvjetaču kojima će biti dovoljno tek 10 minuta da se skuhaju, potom dodajte rezance i sve zajedno kuhajte još dvije minute te sklonite s vatre.

4. Juhica je spremna za posluživanje. Ostatak kuhanog povrća možete dodati u juhu ili ga poslužiti uz meso kao prilog.

Dobar tek!

(Foto Ilustracija)

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.