Najveće opasnosti za vaše zdravlje vrebaju u hladnjaku: Ovih 10 namirnica izbacite još danas

Svi znamo da su neke namirnice loše za nas, ali svejedno ih jedemo. Upozorenja doktora i nutricionista ne shvaćamo ozbiljno, pa ustrajemo u lošim životnim navikama iz čiste jednostavnosti. A malo je tu i uživanja, jer neke su nam se namirnice s godinama posebno omilile, nije sve ni u praktičnosti.

Iako, priznajemo, lakše je složiti sendvič, nego nakuhati varivo. Posljedice ipak ostaju, koliko god mi mislili da su upozorenja ‘pretjerana’. Goleme količine soli, pesticidi, aditivi, loše masti i šećeri ne čine štetu samo našoj liniji, već i zdravlju. Neupitno je da ćete se nakon što pojedete određenu vrstu hrane osjećati jednostavno loše. Pa, zašto onda ustrajati u tome?

Istraživanja su pokazala da postoje i neke namirnice koje možemo smatrati ‘apsolutnim zlom’. To bi značilo da one ni na koji način ne čine dobro našemu organizmu: umjetne i ‘nutritivno’ prazne, vrijeme je da ih konačno zauvijek izbacite iz prehrane, piše Slobodna Dalmacija. 

10 takvih, ‘apsolutno loših’ donosi i talijanski časopis Elle, uz napomenu da bez njih itekako možemo preživjeti. Dapače, samo ćete se osjećati bolje ako ih eliminirate iz hladnjaka, a time i iz plana prehrane.

  1. Salame

Nutricionisti ne nalažu nužno da ih u potpunosti izbacite iz svojega jelovnika, ali napominju kako bi bilo dobro da proučavate što kupujete. Obratite pažnju na sastav proizvoda: opasni nitrati kojima obiluju ove namirnice često se mijenjaju ‘prirodnim aromama’ nepoznatoga podrijetla. Bolje ne, a ako ustrajete u kupovini, barem birajte domaće.

  1. Ketchup

Namirnica koja apsolutno ne bi trebala zauzimati mjesto u vašemu hladnjaku. U samo jednoj porciji nalaze se čak tri kocke šećera, što premašuje dnevni unos. No i ovdje vrijedi zlatno pravilo: čitajte sastav prilikom kupovine, potražite domaće ili pokušajte sami kod kuće napraviti ovaj popularni sos, s manje šećera, naravno.

  1. Instant ‘noodles’

Iako su mnogo veći hit u Americi, i kod nas su ‘noodlesi’ postali popularna, brza opcija kada vam se ne da previše vremena izgubiti za štednjakom. Većina njih ‘ukuhava’ se na način da se zdjelica zalije vrelom vodom i obrok je spreman. Međutim, praktičnost ne bi smjela prevladati: radi se, opet, o namirnicama prepunima nitrata i umjetnih aroma, koje uz to obiluju i pojačivačima okusa. Ako se odlučite za povrtne ‘noodlese’, imajte na umu da je količina pravoga povrća u pakiranju manja od 1%.

  1. Proizvodi bez šećera i glutena

Manjak štetnih sastojaka u ‘light’ proizvodima često samo prebacuje svoju štetnost na drugu ‘bandu’. Okus se nečim mora nadomjestiti, inače se proizvodi ne bi kupovali, a to rezultira praznim kalorijama i unosom štetnih aditiva u organizam. Manje šećera? Više masti. Manje soli? Više šećera. Bez glutena? Čitavi miks različitih šećera…

  1. ‘Light’ pića

Ova pića obiluju nekim od aditiva koji su dokazano opasni za zdravlje, a jedan od njih je E150d. redovit unos ovakvih pojačivača i bojila dodatno uzrokuje ovisnost o šećeru, koja vas samo tjera da nakon što ih popijete unesete još i još. Začarani krug bolje je izbjeći. Napijte se vode, bit će vam bolje.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.