Nakon 16 godina istraživanja , znanstvenici potvrdili …

Ilustracija/Arhiva

 

NAKON 16 godina istraživanja koje je pratilo prehrambene navike 16 tisuća Amerikanaca te povezanost konzumacije pojedinih namirnica s povećanjem, odnosno smanjenjem, tjelesne težine, znanstvenici su rezultate objavili u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Kao što je i očekivano, istraživanje je pokazalo da unos namirnica koje su bogate škrobom i šećerom deblja, no neki rezultati su iznenadili. Drugim riječima, neke od namirnica za koje se godinama tvrdilo da debljaju, pokazale su se neutralnim kada je u pitanju njihov doprinos povećanju tjelesne težine. Tako barem tvrde znanstvenici koji su provodili ove istraživanje. U svakom slučaju, i dalje stoji dobra stara tvrdnja da ugljikohidrati debljaju te da bi ih se trebalo, ako želite izgubiti pokoji kilogram, u određenoj mjeri zamijeniti proteinima.

“Istraživanje je pokazalo da količina masnoće u mliječnim proizvodima nije utjecala na težinu, štoviše, konzumiranje više nemasnih mliječnih proizvoda povećalo je unos ugljikohidrata, što je poticalo nakupljanje kilograma. Rezultati pokazuju da ljudi manji unos kalorija iz masnoća nadoknađuju povećanim unosom šećera i škroba, što nije dobro za održavanje poželjne tjelesne težine”, objašnjava autorica istraživanja, dr. Jessica Smith.

A ovo su namirnice koje potiču nakupljanje kilograma:

– meso,

– piletina s kožom,

– kravlji sir.

Namirnice koje ne utječu na tjelesnu težinu su:

– mlijeko,

– mahunarke,

– kikiriki,

– jaja.

I šećer na kraju, namirnice koje potiču mršavljenje:

– jogurt,

– maslac od kikirikija,

– orasi i koštunjavo voće,

– piletina bez kože,

– posni sir,

– riba i plodovi mora.

IZVOR :Index.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.