NEĆE VAM BITI SVEJEDNO: Pogledajte što sve Google zna o vama

Nije tajna da Google zna mnogo o svojim korisnicima, piše Business Insider.

Ovaj tehnološki div prikuplja tone podataka o vama, uključujući povijest traženja, lokaciju, kao i glasovne pretrage i sve to koristi kako bi poboljšao svoje usluge i omogućio relevantne oglase.

Ali vjerojatno bi vas iznenadilo kad biste samo znali kako lako možete pregledati sve podatke koje Google ima o vama

U listopadu prošle godine britanski dnevnik The Guardian otkrio je kako se svaka audiozapovijed dana telefonu s Android softverom snima te da joj možete lako pristupiti i ‘odvrtiti’ snimku ako odete na Activity settings na Googleu. Isto možete učiniti i ako ste korisnik iPhonea i koristite glasovne komande s Google aplikacijom.

Ovo jasno nije jedina stvar koja bi vas mogla iznenaditi ako biste malo bolje pregledali postavke svoga Google profila.

U lipnju prošle godine Google je stvorio centar pod imenom ‘My Account’ (Moj profil), u kojem korisnici mogu lako pregledati informacije koje ova tvrtka prikuplja i promijeniti svoje postavke. A ovoga je tjedna Google izbacio novi alat pod nazivom ‘My Activity’ (Moja aktivnost), koji vam pokazuje gotovo sve što radite on-line a bilo kako je povezano s vašim Google profilom.

Čak i ako se smatrate stručnjakom za privatnost, vrijedi pogledati s vremena na vrijeme vlastite postavke kako biste točno znali što sve dijelite s kime.

Evo kako možete vidjeti koje sve informacije Google prati i kako da to podesite

Pogledajte sve svoje podatke s interneta i aplikacija

Bez obzira tražite li nešto u Chrome pregledniku na svome računalu ili smartphoneu ili koristite neku drugu Google aplikaciju poput Mapsa ili Nowa, Google prati vašu aktivnost kako bi rezultate bolje prilagodio vašim potrebama.

Aktivnosti na internetu ili aplikacijama, koje uključuju i stvari poput vaše povijesti pretraživanja i aktivnost u mapama, automatski se uključuju na iPhone i Android uređajima jer su povezane na vaš Google profil.

Možete pregledati sve te informacije koristeći alat ‘My Activity’.

Ali ako ugledate nešto za što želite da Google prestane pratiti, morat ćete kopati malo dublje.

Spriječite Google da prati vaše aktivnosti na internetu

Najprije otiđite na ‘My Account’ a zatim, u odjeljku ‘Personal info & privacy’ izaberite ‘Manage your Google Activity’.

Ovdje izaberite ‘My Activity’Foto: Screenshot/Business Insider

Tamo izaberite ‘Activity controls’.

Pronađite ‘Activity controls’Foto: Screenshot/Business Insider

Tu ćete vidjeti razne podatke koje Google prati. Kako biste isključili praćenje aktivnosti na internetu i aplikacijama, jednostavno kliknite na ikonicu na desnoj strani.

Ikonicu je lako naćiFoto: Screenshot/Business Insider

Ako želite napraviti i dodatan korak te izbrisati vašu dosadašnju aktivnost, morat ćete napraviti još nekoliko koraka.

Prvo, izaberite ‘Menage Activity’. Ovo će vas vratiti na ‘My Activity’ stranicu, gdje ćete izabrati ikonicu menija, tri okomite točke, u gornjem desnom kutu.

Izaberite ‘Delete activity by’, a zatim u spuštenom meniju izaberite ‘All time’. Možete se odlučiti i izbrisati podatke unutar određenog vremenskog razdoblja tako što ćete izabrati određene datume u spuštenom meniju.

Sami birajte što ćete sve izbrisatiFoto: Screenshot/Business Insider

Provjerite dijelite li trenutačno svoju lokaciju

Ako ste Googleu dali OK, onda će dotični koristiti vaš smartphone kako bi pratio vašu lokaciju.

Možete vidjeti dijelite li podatke o vašoj trenutačnoj lokaciji pod ‘Activity controls’ i provjeriti koje su sve lokacije pohranjene ako kliknete ‘Menage activity’.

Baš kao i u slučaju surfanja internetom, možete isključiti praćenje lokacija tako što ćete jednostavno isključiti ikonu s desne strane.

Ikonica je istaFoto: Screenshot/Business Insider

Kako biste izbrisali povijest lokacija, izaberite ‘Manage Activity’ a zatim kliknite na ikonicu u obliku kante za smeće u donjem desnom kutu.

Koš za smeće je u donjem desnom kutuFoto: Screenshot/Business Insider

Preslušajte glasovne zapovijedi koje ste načinili koristeći Google

Google čuva i snimke glasovnih i drugih audioaktivnosti koje su korištene za glasovne pretrage i zapovijedi, ali samo ako je korisnik sam odlučio koristiti tu opciju, jer je standardno isključena.

Svaki put kad kažete ‘OK Google’ ili dodirnete ikonicu mikrofona, Google će vas snimiti.

Izaberite ‘Manage Activity’Foto: Screenshot/Business Insider

Možete preslušati sve vaše stare snimke ili glasovne pretrage tako da izaberete ‘Manage Activity’ pod ‘Activity Controls’.

Pregledajte svoju YouTube Aktivnost

Google pazi što sve pretražujete na YouTubeu i koja ste videa pogledali. Poput drugih postavki, i ovom se može upravljati preko ‘Activity Controlsa’.

Možete vidjeti dan i sat kad ste tražili ili gledali videosnimke, kao i koji ste uređaj za to koristili.

Brisanje povijesti svuda je sličnoFoto: Screenshot/Business Insider

Možete preurediti svoje pretrage ili popise videa koje ste gledali, ili izbrisati sve što ste gledali slijedeći iste postupke kao kada ste brisali podatke o internetu ili aplikacijama.

Vrijedi i napomenuti da Google ima mogućnost provjere privatnosti, koja će vas provesti kroz sve korake kako biste se uvjerili da dijelite podatke samo s onim osobama s kojima to želite. Uz to, pobrinut će se i da vam sigurnosne postavke kao i one za oglašavanje budu ažurirane.

izvor.INDEX

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.