Nimalo romantičan razlog zašto mladenka stoji s lijeve strane

Ilustracija

Običaj otimanja žene kako bi je muškarac učinio svojom suprugom postojao je tisućama godina, zabilježen je i u grčkoj mitologiji (kada je Paris oteo trojansku kraljicu, lijepu Helenu), u Bibliji te u bezbroj povijesnih dokumenata.

Nasljeđe ovog nimalo romantičnog običaja ostalo je do dan danas i to na prilično neuobičajeni način – gdje mladenka i mladoženja stoje na vjenčanju, piše Zadovoljna.hr.

Običaj je da mladenka stoji na lijevoj strani, a mladoženja na desnoj strani. A prema podacima u enciklopediji ‘The Knot and Compton’ za to postoji razlog: u prošlosti muškarcu je desna ruka trebala biti slobodna kako bi mogao izvući mač.

Kao i Paris koji je bježao s Helenom držeći je u lijevoj ruci, potencijalni mladoženja mogao je očekivati otpor od strane mladenkine obitelji ili drugih udvarača, i to je potrajalo sve do Srednjeg vijeka.

Kako su većina muškaraca dešnjaci, činilo se smisleno da mladenka stoji na lijevoj strani kako bi muškarcu desna ruka ostala slobodna.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.