Profinjene i jednostavne

Nina Mrvica otkrila nam je recept za čokoladni truffle

Čokoladni truffle  omiljene su čokoladne poslastice food blogerice Nine Mrvice.

– Toliko su profinjene i lijepe, a u drugu ruku su toliko jednostavne i relativno brze za izradu. Ono što mi je posebno lijepo je što ih možete raditi u toliko različitih varijanti i prilagoditi trenutnim željama. Mogu vam biti kao dio ukrasa za tortu, predivan su poklon i savršen ukras na stolu. Možete ih raditi bez pečenja, koristeći mljevene čokoladne kekse po želji, možete koristiti ostatak biskvita od torti ili ispeći svoj čokoladni biskvit. Također, truffle možete uvaljati u kakao prah umjesto da ih umačete u čokoladu – pojašnjava Nina koja ih je ovog puta radila s omiljenim čokoladnim biskvitom.

ČOKOLADNI TRUFFLE
SASTOJCI
  • 100 g glatkog brašna
  • 125 g šećera
  • 25 g kakaa
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/4 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 50 g ulja
  • 1 jaje L veličine
  • 95 g mlijeka
  • 95 g kipuće vode
  • 7 g instant kave ili jedan espresso

DODATNO

  • 60 g sirnog namaza
  • 250 g čokolade za kuhanje – 100 g za smjesu i 150 g za umakanje
  • malo mlijeka – po potrebi
  • 50 g čokolade za dekoriranje po želji, ja sam koristila tamnu
PRIPREMA

BISKVIT

  1.  Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje okvirnih dimenzija 20 x 15 cm. Dno mu obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Sve suhe sastojke osim instant kave stavite u posudu i pomiješajte ih. Dodajte im ulje i mlijeko te sve dobro izradite mikserom. Dodajte jaje i nastavite miksati.
  3. Sada dodajte vrelu vodu pomiješanu s instant kavom ili espressom.
  4. Biskvit pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  5. Biskvit malo prohladite prije formiranja loptica.

TRUFFLE

  1. Otopite svu čokoladu na pari pa je stavite po strani. Biskvit razmrvite. Možete se koristiti sjeckalicom za hranu ili ga razmrviti prstima.
  2. Razmrvljenom biskvitu dodajte 100 g rastopljene čokolade, ostalo ostavite za umakanje. Dodajte i sirni namaz. Pomoću špatule povežite sva sastojke u kompaktno tijesto. Ako vam djeluje suho dodajte malo mlijeka.
  3. Od dobivenog tijesta formirajte loptice težine 10-12 g. Po želji možete i veće. Pripremite papir za pečenje na kojem će vam se loptice sušiti.
  4. Svaku lopticu uronite u rastopljenu čokoladu pomoću vilice. Neka vam se malo ocijedi prije stavljanja na papir za pečenje.
  5. Kada ste uronili sve loptice, ostavite ih na papiru dok se čokolada ne stisne i osuši.
  6. Na pari zagrijte malo čokolade za kuhanje, možete koristiti bijelu, mliječnu ili tamnu čokoladu.
  7. Rastopljenu čokoladu prohladite pa je stavite u slastičarsku vrećicu. Koristite nastavak za pisanje ili napravite malu rupicu na vrećici. Pomoću vrećice prošarajte čokoladu po gotovim truffle lopticama.
  8. Ostavite da se i ona osuši do kraja.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.