Linzeri s marmeladom od maline

Nina Mrvica otkrila nam je recept za jedne od najpoznatijih božićnih keksića

Prosinac je najčarobniji mjesec u godini obavijen mirisima kolača, a Šibenski portal do kraja godine svaki će vikend objavljivati recepte iz kuharice Nine Mrvice koja stoji iza bloga Bake me.

Ovu nedjelju donosimo recept za linzere s domaćom marmeladom od malina. Linzeri su jedni od najpoznatijih božićnih keksića.  Divan su poklon za blagdane, ali i neizostavna poslastica na blagdanskom stolu. Linzere možete raditi s bademima ili lješnjacima. Također, možete ih prepržiti prije nego ih sameljete.

Domaća marmelada od malina je zaista jako brzo gotova, a okus joj je divan. Uz prhko tijesto i orašaste plodove ovom keksiću daje tu prepoznatljivu ljepotu okusa. Vi, naravno možete koristiti marmeladu po izboru, možete je raditi sami ili koristiti već gotovu.

 

SASTOJCI

LINZERI

  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenih badema ili lješnjaka
  • 1 jaje L veličine
  • 5 g cimeta
  • 5 g vanilin šećera
  • 2 g soli
  • 250 g glatkog brašna

 

MARMELADA OD MALINA

  • 450 g svježih ili zamrznutih malina
  • 250-300 g šećera
  • 2 limuna – sok

 

PRIPREMA

 

LINZERI

  1. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte jaje pa nastavite miksati dok se sve ne poveže.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe ili lješnjake, cimet, vanilin šećer i sol. Dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
  3. Izradite tijesto. Biti će ljepljivo.
  4. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i obložite ga. Spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
  5. Sada pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pripremite tri lima za pečenje koje ste obložili papirima za pečenje.
  6. Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljate na debljinu oko 3 milimetra. Kalupićima za linzere utisnite jednak broj punih oblika i onih s prazninom u sredini.
  7. Pecite 7-11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene poprimati rumenu boju. Pazite da vam ostanu svijetli i dalje.
  8. Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje.

 

MARMELADA OD MALINA

  1. Sve sastojke stavite u lonac s debljim dnom. Kuhajte na srednje jakoj vatri, kada zakuha smanjite vatru na laganu i kuhajte 14-18 minuta.
  2. Po želji usitnite štapnim mikserom.
  3. Marmeladu prebacite u staklenku otpornu na toplinu i pokrijte prozirnom folijom.
  4. Ostavite na sobnoj temepraturi da se ohladi.

 

SLAGANJE

  1. Keksiće s rupicama u sredini pospite šećerom u prahu.
  2. Keksiće koji su punog oblika okrenite obrnuto od pečenja te na donju stranu po sredini postavite pola žličice marmelade.
  3. Poklopite s keksićem koji ste već posuli šećerom u prahu.
  4. Gotove linzere spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 12 dana.

 

Dobar tek!

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.