Niste ni svjesni koliku štetu činite djetetu vozeći ga u kolicima, ovi će vas podaci zgroziti

Dojenčad i ostala djeca koju voze u dječjim kolicima 60 posto su izloženija onečišćenju zraka od odraslih, pokazala je britanska studija

To se događa zato jer su u kolicima bliža tlu i ispušnim cijevima automobila, prenosi BBC. Opasnost po zdravlje za njih je veća jer su im tijela mala i u razvoju.

Kolica na nepovoljnoj visini

Znanstvenici sa sveučilišta u Surreyju zaključili su u istraživanju da dojenčad udiše zrak na visini od 0.55 do 0.85 metara iznad tla. A pošto je razina onečišćenja najviša na visini do metra iznad tla, ta djeca udišu 60 posto više zagađenih čestica nego odrasli, pokazuju dokazi, prenosi net.hr

 

 

 

“S obzirom na to da se radi o ranjivim bićima zbog razvoja tkiva, imunološkog sustava i mozga u toj ranoj fazi života, zabrinjavajuće je to što su izložena tako visokoj razini onečišćenja”, rekao je voditelj istraživanja Prashant Kumar.

Kako smanjiti štetu?

Roditelji djecu mogu zaštititi tako što će se kolicima kretati dalje od najfrekventnijih prometnica jer je uz njih zagađenost najveća. Pomoći će i neko pokrivalo na kolicima, dodaje Kumar. Znanstvenici se u ovom istraživanju nisu bavili time jesu li neke vrste kolica bolje ili lošije kada je u pitanju izlaganje onečišćenju.

Studija je objavljena u časopisu Environment International.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.