Nisu samo žene, svaki 4. frajer pati od muške verzije PMS-a

Oko 25 posto muškaraca pati od tzv. muškog PMS-a, pokazalo je britansko istraživanje na više od 2500 ljudi. Prema njemu, njihovo se raspoloženja mijenja kroz mjesec, nešto slično kao što se događa sa ženama zahvaljujući menstrualnom ciklusu, piše The Telegraph.

Zbog toga oni osjećaju simptome poput pojačane žudnje za nekom hranom, razdražljivosti, grčeva, umora… No, ženama za to nije trebalo znanstveno istraživanje da bi znala, jer čak 60 posto njih primjećuje da njihov partner ima “to doba u mjesecu”.

Oko 20 posto žena u studiji smatra da muškarci teže podnose PMS nego one svoj. Dok će 46 posto njih u to doba pružati potporu svom partneru – uveseljavati ga i tješiti, 33 posto njih neće biti tako suosjećajne, pa će muškarcu reći da “bude muško” ako se ponaša kao žena.

– Vjeruje se da žene pokreću hormoni dok se muškarci oslanjaju na logiku, no to baš i nije tako. I muškarci imaju hormone čije razine nisu uvijek iste – smatra dr. Jed Diamond, autor knjige “Razdražljivi muškarac”,

Koncept da muškarci imaju PMS već se dugo istražuje, a većina stručnjaka smatra da muški hormoni fluktuiraju sukladno s Mjesecom, odnosno njegovim ciklusom.

Danski je znanstvenik Allan Erslev 1950-ih prikupljao uzorke urina muškaraca te otkrio da njihova razina hormona raste i pada u slijedeći 30-dnevni ritam. Također, otkrio je kako isti taj ciklus utječe na brzinu rasta brade, pa ona pod većom razinom hormona raste brže, a dok hormoni padaju usporava rast.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.