Novo istraživanje potvrdilo kako previše hrane u trudnoći ostavlja posljedice za mamu, ali i dijete

Prevelike količine hrane u trudnoći povezane su s kasnijim problemima kod djece

Žene koje dobiju više na težini na samom početku trudnoće imaju veće izglede roditi neuobičajeno velike bebe koje mogu kasnije biti sklone čitavom nizu zdravstvenih problema, pokazalo je novo istraživanje.

No porast težine nakon 18. tjedna trudnoće nije bio u vezi s veličinom bebe pri rođenju, kaže dr. Ravi Retnakaran iz bolnice Mount Sinai u Torontu, Ontario, koji je vodio istraživanje. “U trudnoći smo vrlo fokusirani na dobivanje na težini i trudnicama se težina mjeri na svakom pregledu kako bi se vidjelo koliko su dobile”, kaže Retnakaran. “Ranije nije bilo jasno je li trenutak u kojemu se dobiva na težini važan”. Teško je to proučavati, dodaje on, zbog toga što se znanstvenici tipično oslanjaju na težinu koju je trudnica navela kao onu koju je imala prije trudnoće a koja možda nije točna.

U novom istraživanju objavljenom u časopisu JAMA Pediatrics Retnakaran je uključio 1.164 nedavno vjenčanih žena u regiji Liuyang u Kini mjereći njihovu težinu prije nego što su zatrudnjele te u intervalima tijekom trudnoće. Prosječno je težina žena mjerena 20 tjedana prije nego što su zatrudnjele. Dobitak majke na težini do 14. tjedna trudnoće, te od 14. do 18. tjedna bio je povezan s porođajnom težinom bebe.

Važni su kilogrami majke

Prosječno za svaki kilogram koji je žena dobila u ranoj trudnoći porođajna težina njezine bebe rasla je 13,6 grama. Za svaki kilogram koji je dobila od 14. do 18. tjedna trudnoće porođajna težina bebe rasla je 26,1 grama. Dobivanje na težini nakon 18 tjedna nije bilo u korelaciji s porođajnom težinom novorođenčeta, piše net.hr

U ranim fazama trudnoće fetus raste sporo pa se dobivanje na težini uglavnom odnosi na majčino tijelo. Preveliki porast kilograma može izložiti fetus višku majčina goriva poput glukoze i aminokiselina utječući na razvoj i povećavajući rizik metaboličkih promjena. Pokušaji da se smanji ženin rizik rađanja velike bebe utjecanjem na prehranu i tjelesnu aktivnost nisu bili uspješni, kaže Retnakaran i to zbog toga što se počinje prekasno da bi donijelo rezultate.

– To predstavlja dodatne dokaze da je možda osobito važno imati dobru težinu prije trudnoće-rekao je.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.