O Krapnju pišu i svjetski nautičari: Iako nije na jedriličarskim rutama, svakako ga posjetite

Nautičari iz agencije SailingEurope, koji redovito jedre po svjetskim morima, objavili su članak na svom blogu posvećen Krapnju. Podijelili su nekoliko zanimljivosti o samom otoku, a pisali su i o povijesti spužvarstva.

Jedriličar Janko na blogu SailingBlog piše kako je tradicija spužvarstva stara više od 300 godina te da je 1893. to postalo pravi unosni posao kada je i na otok stigla prva oprema za ronjenje na dah. Zanimljivost je da tajne spužvarstva na Krapanj donosi franjevac podrijetlom s otoka Krete pa je tako naučio ronioce kako obraditi sirove spužve zbog čega se može smatrati i prvim reformatorom krapanjske privrede.

Autor spominje kako jahtaši mogu računati i na nekoliko vezova ispred hotela Spongiola, ali i upozorava na dubine kada se približavate Krapnju zbog manje skupine otoka koji se nalaze u blizini, a gdje se kriju podvodne stijene obilježene svjetionicima duž otoka Krbela, Mumonja i Oblika.

Također, u tekstu navodi kako se u blizini Grebaštice i Žaborića nalazi nekoliko sidrišta koja su, kako jedriličar kaže, idealna za napraviti pauzu za kupanje tijekom ljeta. Iako Krapanj i nije najpopularnije jedriličarsko mjesto, autor svakako preporučuje odmor na najnižem naseljenom otoku na Hrvatskoj obali.

FOTO: Ilustracija/ Arhiva

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.