'Dosta su mi pomogle majka i svekrva'

Od ‘Drž nedaj, zovi mater’ do ‘Tonkine kužine’: I friganje jaja za Tonku je bilo noćna mora, a danas oduševljava receptima



Foto: Instagram

Trudnoća u studentskim danima za danas 33-godišnju Tonku Radić Čobanov iz Rogoznice značila je prekretnicu u životu. Sebi bi, kaže, tada dala jedinicu iz znanja o kuharstvu, a danas je strastvena zaljubljenica u slastičarstvo i kuhinju koja s pratiteljima rado dijeli svoje recepte i fotografije s putovanja na lifestyle profilu ‘Tonkina kužina’.

– Kada sam sa 21 godinom na fakultetu ostala trudna, nisam znala doslovno pofrigati jaje. Bilo je ‘Drž nedaj, zovi mater’, malo sam istraživala po internetu usput i tako je sve krenulo. Za kolače sam znala jedino pjenasto umutiti žumanjac, a kad ostale sastojke treba dodati, nisam pojma imala. Bila je to prava jedinica iz znanja – prisjeća se kroz smijeh 33-godišnja Tonka.

Vrijeme je učinilo svoje, a pomoć svekrve i majke spašavala ju je u bilo kojem trenutku. Iz ‘mora kuhati’ Tonka je polako shvaćala da ‘voli kuhati’.

– Prvi uspjeh na koji sam bila jako ponosna bilo je kada sam skuhala sama kompletan ručak, od predjela do deserta. Tada mi je cilj počeo biti maknuti se od osnovnog recepta i pomalo ubacivati svoje elemente u njega i tu sam polagano otkrivala tajne slastičarstva – govori Tonka.

Slastice joj je, kaže, najdraže spremati. Startala je s tradicionalnim receptima i pripremom kolača uz koje je odrastala gledajući majku kako ih sprema, a onda je počelo eksperimentiranje.

– Opuštaju me, a opet mi dozvoljavaju da pustim maštu i kombiniram nešto što dosad nisam. Obožavam slatko, veliki sam gurmani. Cheesecake mi je definitivno najdraži od svih kolača, ali onaj u kojeg ide gin i bijela čokolada. Savršena kombinacija, ne peče se, brzo je gotov i tko god ga je probao, oduševio se – otkriva.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

⅁IИ_TOИIƆ TOЯTA . Znaci gin najviše volim s rozom limunadom, a GIN u jestivoj varijanti u ovoj torti,koja je 🔝 i brzo gotova. Znate šta je naj bolje, ne trebate, paliti pećnicu.. 🥵 . . Koristila sam kalup od 20cm PODLOGA; 200 g @mcvitieshrvatska Digestive keksa 75 g amaretto keksa kupljeno u @kauflandhrvatska 90 g maslaca Kekse usitnite i pomiješajte, maslac otopite.Pomiješajte kekse s maslacem i utisnite u dno kalupa za tortu – prethodno obloženog papirom za pečenje. Stavite u hladnjak da se stegne. KREMA: 375 g sirnog namaza, ja sam koristila philadelphia @lovemyphilly 200 g milerama 200 ml slatkog vrhnja 10 g želatine u prahu 100 g šećera u prahu Korica jedne limete 110 ml gin-tonica (e sad tu kako tko voli, ako volite više gina slobodno dodajte veći omjer gina. A možete i kušati kremu tako da će te znat jel vam odgovara) Postupak; Otopite želatinu u par žlica hladne vode. Zagrijte 200 g slatkog vrhnja i kad provrije otopite nabubrenu želatinu u njemu. Miksajte sirni namaz, milerama, šećer i koricu limete dok ne postanu pjenasti. Dodajte gin-tonic, te slatko vrhnje. Mikserom izmiješajte sve sastojke u jednoličnu smjesu, ravnomjerno nanesite na tijesto. Ukrasite po želji.. Jednostavno a dobro… Dobar tek… 👩‍🍳🍰🍋 . Ako isprovate slobodno stavite #tonkinakuzina . . #gin #tonic #gintoniccake #pastrypassion #pastrylover #foodblogger #foodblogger #lovebake #bakingtime #summerdessert #cheescake #pastry #dailymood

Objavu dijeli 𝕋𝕠𝕟𝕜𝕒 ℝ𝕒𝕕𝕚𝕔 ℂ𝕠𝕓𝕒𝕟𝕠𝕧 (@tonkina_kuzina)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Svečanost božićnog stola upotpunite tortom. Mi vec imamo tortu koju svake godine pripremamo i to zahvaljuci mojoj @boky26 koja mi je otkrila Gingerbread cheesecake. Jer kako opis u receptu kaze: Samo jedan zalogaj torte i u misli će vam dozvati sva ona kuhana vina popijena s prijateljima, pucketanje vatrice u kaminu, svježinu božićnog jutra i bakine medenjake.. Dobro vam dosla ova Badnja vecer prijatelji moji.. Recept; Za podlogu: 300gr medenjaka, paprenjaka ili Speculaas keksića 1 žlica šećera, 1 žlica cimeta, 3 žlice istopljenog maslaca Za kremu: 500gr krem sira/skute, 200gr mascarponea, 200gr svijetlog muscovado šečera, 3 žlice brašna 170gr kiselog vrhnja 25%mm, 60ml meda, 1 žličica vanilije, 1 paketić mješavine za medenjake (ili po 2 žličice cimeta i đimbira, 1 žčićica muškatnog oraščića i ½ žličice klinčića) 4 jaja mousse: 300ml slatkog vrhnja, 60gr šečera u prahu, 2 žlice meda, ¾ žličice cimeta, 120gr krem sira Te tučeno vrhnje za ukras, medenjaci, gingerbread čovječuljci i drugi ukrasi po želji. Postupak:Obložite dno kalupa od 23 cm papirom za pečenje, stranice namastite maslacem. U multipraktiku usitnite paprenjake, pomiješajte s ostalim sastojcima za podlogu te utisnite na dno kalupa i oko 1,5 cm uz stranice. Pecite u pecnici ugrijanoj na 165°C oko 10 min i pustite da se ohladi. K Pečnicu smanjite na 150°C, a u večoj posudi izmiksajte krem sir, sečer i brašno. Miksajte na manjoj brzini da spriječite ulazak mjehurica zraka i pucanje torte. Lagano umiješajte kiselo vrhnje, med, vaniliju i začine. Dodajte jedno po jedno jaje. Ulijte smjesu na podlogu i ravnomjerno rasporedite. Pecite nekih 45 min,vrijeme varira od pecnice do pecnice,isključite pečnicu te tortu ostavite tako 10 ak min.,a zatim tortu hladite 5-6 sati ili preko noći. Za mousse miksajte vrhnje, sečer u prahu, med i začine dok se ne učvrsti. Posebno izmiksajte sir tedodajte miješavinu tučenog vrhnja i sve lagano sjedinite. Dok je torta u kalupu, rasporedite mousse te hladite jos 2 sata ili više te potom odvojite tortu od kalupa i ukrasite porželji.#xa#christmas #christmascake #christmasmood #christmasathome #christmascakedecoration #gingerbreadcheesecake #christmasdesserts #tonkinakuzina

Objavu dijeli 𝕋𝕠𝕟𝕜𝕒 ℝ𝕒𝕕𝕚𝕔 ℂ𝕠𝕓𝕒𝕟𝕠𝕧 (@tonkina_kuzina)

Zbog obiteljskih obaveza i raznih aktivnosti na kojima sudjeluje u sklopu Caritasa, Tonka jednom tjedno pronađe vremena za opuštanje u kuhinji. Ali blagdansko vrijeme za nju znači i više vremena provedenog u kuhinji.

– Svake nedjelje do Božića planiram sa svojim pratiteljima dijeliti po jedan recepet za blagdanski kolač. Prvi na redu je panettone, a onda slijedi cheeesecake s podlogom od medenjaka. To je, inače, tradicionalna torta na mom stolu za Božić, i nju bih preporučila svima da je probaju – kaže Tonka.

Bit će tu i fritula, orahnjače, raviola s pistacijem… Za svakoga ponešto. Ljubav prema kuhinji Tonka planira ‘zapečatitit’ i doškolovanjem za slastičarku, pa bi se njezine kreacije uskoro mogle naći i na meniju obiteljskog restorana California u Rogoznici.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.