Odvojite dvije minute u danu za sretan brak

Ilustracija

U dugotrajnim vezama pod teretom obaveza često olako žrtvujemo bliskost s partnerom. Sitnice nas nerviraju, skloni smo planuti i kad treba i kad ne treba. No, samo malo je dovoljno za kvalitetniji brak. Pokušajte slijediti savjete američke autorice Heidi Poelman i budite zadovoljniji, piše živim.hr.
Duge veze, koliko god da su pune ljubavi, često upadnu u kolotečinu. Sve je više-manje poznato, a mnoge stvari nas odvlače od bliskosti s partnerom. Tu su djeca koja traže puno pažnje, kućne obaveze, posao koji prečesto donosite kući ili jednostavno želite otići na taj sat joge i biti napokon na miru sami sa sobom. Stresna svakodnevica zbog svega jako utječe na brak i vezu.

Iako su dugotrajne veze prilično jake i konstatne, ljudi ih lako zaborave njegovati. Heidi Poelman u knjizi ‘Two Minute Marriage Project: Simple Secrets For Staying in Love’ kaže da postoji rješenje za to. Njena teorija je kako se brak može popraviti u dvije minute u danu.

Zaboravite na mane, sjetite se vrlina

Poelman tvrdi da se malim stvarima, napravljenima na pravi način mogu postići radikalni rezultati.

S razlogom smo se zaljubili u svog partnera, a prelako zaboravljamo na te razloge. Umjesto vrlina mnogi se pod teretom obaveza fokusiraju na stvari koje ih kod drugog nerviraju.
Sokne bačene iza kreveta, neoprano suđe, predugo sjedenje pred kompjuterom – samo je sitnica dovoljna da planete. Sve to dovodi do osjećaja nepoštovanja i lošeg odnosa. Male svakodnevne nesuglasice mogu dovesti do ozbiljnih problema.

U studiji provedenoj na 50 novovjenčanih parova, istraživači su pitali ispitanike o lošim i dobrim stranama njihovih partnera. Istraživanje je pokazalo da pozitivno objašnjenje ponašanja dovodi do boljeg odnosa među partnerima. Fokusirajte se na ono što vaš partner radi dobro. Možda je pod stresom i zaboravan. Ako često ponavlja stvar koja vas nervira, recite mu to ali smireno. Objasnite mu kako se osjećate.

Ljubite se što više

Ne zaboravite na poljupce. Istraživanja su pokazala da se jedan u pet oženjenih parova ne ljubi po tjedan dana. Kao razlog navode zauzetost. Sjetite se ovoga svaki dan i poljubite se, barem na odlasku i dolasku kući.

Veselite se partnerovom uspjehu

Veselite se glasno, pokažite zainteresiranost. Kod partnera koji ne pokazuju zadovoljstvo zbog uspjeha onog drugog često je slabija razina bliskosti. Također, ako je uz vas netko tko je ravnodušan, to je prilično obeshrabrujuće.

 

Govorite češće ‘mi’

Tako jednostavno, a puno znači. Primjerice, kad stavite sliku djeteta na društvenu mrežu napišite ‘Naš sin’ ne ‘Moj sin’. Uključujte partnera u život. Spominjite ga, nemojte se praviti kao da ne postoji.

 

Radite male geste

Ponekad je sitnica dovoljna da prelije čašu našeg strpljena. Kao što malo treba za prekid tako je i sitnica dovoljna za učvršćivanje veze. Pokažite partneru sitnim gestama da vam je stalo. Ako kosi dvorište po vrućini, donesite mu čašu vode. Ako ide na put, pomozite mu oko pakiranja. Kada šećete gradom, kupite mu omiljeni kolač. Vidjet ćete kako je pažnja vrlo dvosmjerna i kako će vam rado vratiti istom mjerom.

Obitelj uvijek na prvom mjestu

Djeca su nam s pravom najvažnija, ali tu je i partner. Nemojte se uzimati zdravo za gotovo. Nađite vremena za zajednička zadovoljstva. Ako ništa drugo stisnite se jedno uz drugo na kauču i pogledajte omiljenu seriju.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.