OPREZNO U PRIRODI: Najezda krpelja donosi meningitis, ovako se zaštitite

Zima je bila vrlo topla, pa su se krpelji pojavili početkom travnja i već su vrlo aktivni, iako su obično najaktivniji u svibnju i lipnju. Zato, ako ste u prirodi u kratkim rukavima, obavezno se nakon šetnje šumom ili radova u vrtu dobro pregledajte , savjetuje dr. med. Mirjana Lana Kosanović Ličina, spec. epidemiolog i voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti u NZJZ “Dr. Andrija Štampar”.  Ipak, ako ste nakon šetnje u prirodi ili gradskome parku na sebi uočili krpelja, ne paničarite. Potrebno ga je ukloniti što prije i pratiti mjesto uboda.

– U kontinentalnoj Hrvatskoj obično se javljaju krpelji koju mogu prenijeti krpeljni meningoencefalitis i drugu bolest koju uzrokukju krpelji – Lyme boreliozu – kaže dr. Lana Kosanović Ličina.

Godišnje se prosječno u cijeloj Hrvatskoj zabilježi tridesetak oboljelih od krpeljnog meningoencefalitisa i tristotinjak osoba s Lyme boreliozom, nastavlja epidemiologinja dr. Kosanović Ličina i dodaje da simptomi nalik na one u gripe, kao što su visoka temperatura, bolovi u mišićima, glavobolja, mučnine, povraćanja, upućuju na to da se radi o krpeljnome meningitisu ili meningoencefalitisu.

Izvor: 24 sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.