Ostvarila je svoj životni san: Oduvijek je htjela biti slijepa

Amerikanka Jewel Shuping (30) od malih nogu sanja da bude slijepa, iako je rođena s potpuno zdravim očima. Naime, ona pati od psihičkog poremećaja BIID ((Body integrity identity disorder), fenomena koji se javlja kod osoba koje žele amputaciju jednog ili više zdravih udova.

– Mama me znala pronaći kako šetam hodnicima tijekom noći, a tada sam imala tri ili četiri godine. Do svoje šeste godine sam mislila kako će mi sljepoća pomoći da se osjećam ugodno – rekla je Shuping za Daily Mail.

Kao dijete, znala je satima gledati u sunce i promatrati pomrčine sunca, nakon što bi je majka upozorila da to ne radi jer će oštetiti vid. U svojim tinejdžerskom godinama Shuping je počela nositi crne naočale, svoj prvi štap za slijepe osobe nabavila je do 18. godine, a Brailleovo pismo je u potpunosti savladala do 20.

Odlučna u namjeri da ostvari svoj san, Shuping je 2006. pronašla psihologa koji joj je bio spreman pomoć. Prvo je uzela kapi koje su joj umrtvile oči, a nakon toga je ukapala i sredstvo za čišćenje odvoda u oba oka. Nije poznato je li psiholog koji je pristao ostvariti njenu želju ikada za to kazneno odgovarao.

Shuping je priznala da je cijeli postupak bio iznimno bolan, ali da ju jedino držala misao da će napokon biti slijepa.

Liječnici su joj pokušali spasiti vid, protiv njene želje, ali nije bilo pomoći. U početku je bila razočarana kad je shvatila da još vidi. Prošlo je šest mjeseci prije nego je potpuno oslijepila, a njene rožnice su se rastopile zbog čega je njeno lijevo oko uklonjeno.

Obitelj ju je napustila nakon tog drastičnog poteza, a potporu je dobila od bivšeg zaručnika Mikea (50). On je također slijep, a razlog njegovog zdravstvenog stanja je degeneracija makule. Shuping nikad nije požalila zbog svoje odluke.

– Vjerujem da sam trebala biti slijepa od rođenja. Kada u vašoj blizini nema osoba koje se osjećaju poput vas počnete misliti da ste ludi. Nisam luda, samo imam poremećaj – rekla je.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.