Ovako izgleda ubod meduze i vlasulje: Evo što učiniti odmah

Ubodeni dio tijela što prije treba isprati vinskim octom ili alkoholom koji blokiraju neaktivirane žarnike. Nemojte ispirati slatkom vodom jer će se lovke tako uhvatiti za kožu te ih potaknuti da otrov ispuštaju u organizam. Kod dodira s meduzom ili vlasuljom opečeni dio što prije istrljajte pijeskom kako bi se žarnice poskidale s tijela.

Opečeno mjesto nikako ne ispirite običnom vodom jer pojačava osjet bola, bolje ga je isprati morem ili octom. Suprotno tome, ubode na području očiju, lica, usta ili genitalija treba isprati običnom vodom i hitno potražiti medicinsku pomoć.

Pogledajte kako izgleda ubod meduze: 

Ostale žarne dijelove ispirite octom ili stavljajte obloge od octa kako bi spriječili infekciju. Uz ocat je dobar i limun, a ako nemate ništa od toga pri ruci, poslužit će i urin.

Osjetite li vrtoglavicu ili potrebu za povraćanjem hitno se javite liječniku koji će vam vjerojatno prepisati antihistaminike i kortikosteroidne kreme. Ako je opeklina veća od raširenog dlana i pojave se veliki mjehuri, također se odmah javite liječniku.

Dodir meduze boli poput vrućeg metala, a dodir vlasulje izaziva oštru bol.Ubrzo se javlja alergijska reakcija koja može uključivati crvenilo, osip, otekline i mjehuriće. Obično traju i po nekoliko dana. Mjehure ne treba bušiti,a nakon što se povuku ostat će ožiljak koji može biti vidljiv i godinama.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.