Ove tri stvari predodređene rođenjem vjerojatno će vam utjecati na zdravlje kasnije u životu

Hranite se kako treba, vježbate redovito i ne uzrujavate se oko malih stvari? Morali bi onda biti prilično zdravi, zar ne? Nadamo se. Ali ne smijemo zaboraviti gene jer oni itekako određuju kakvo će biti naše zdravlje.

Dok iz obiteljske povijesti bolesti možemo puno saznati o rizicima koje naslijeđujemo, o budućem zdravlju puno može reći i naša porođajna težina, redoslijed kojim smo rođeni i koliko je godina imala naša majka.

Donosimo tri stvari koje utječu na to kakvo će biti naše zdravlje tijekom života, a determinirane su rođenjem.

1. Ako ste pri porodu teži od 4 kilograma ili imate manje od 2.5 kg

mate veći rizik da vam se pojave problemi vida, sluha ili kognitivne smetnje kada dosegnete srednju dob, prema britanskoj studiji provedenoj na 400.000 ljudi. Znanstvenici sa University of Manchester kažu da kognitivni problemi i problemi sluha mogu nastati zbog ne dobijanja dovoljno hranjivih tvari prije rođenja ili od abnormalnog rasta hormona koje utječu na razvoj neurosenzora.

2. Ako je vaša majka imala više od trideset kad vas je rodila

Moguće da ćete imati veći rizik od depresije i tjeskobe ili stresa u dvadesetima i poslije, ako ste žena prema studiji American Psychology Association. Odrasle žene koje su rodile starije majke pate više od stresa nego one od mlađih majki. Žene koje su rodile majke sa 35 i više godina imale su jače depresije i tjeskobu.

Odnos majka – dijete pati zbog razlike 30 plus jer je odnos napetiji i uzrokuje više stresa. Starije majke imaju zdravstvene probleme dok su im djeca još mlada što doprinosi stresu i depresiji djece, kažu znanstvenici. Muškarci su na to imuni. Oni su rjeđe staratelji bolesnim i ostarjelim majkama.

3. Ako ste prvorođeni u obitelji

Veća je vjerojatnost da ćete imati prekomjernu težinu prema studiji provedenoj u Švedskoj na 13.000 parova sestara. Prvorođene sestre su 29 posto više prekomjerno teške i 40 posto pretile nego njihove mlađe sestre. Ni muškarcima koji su prvorođeni nije lakše, trend je isti.

Znanstvenici kažu da to ima veze sa dotokom krvi do placente. Tijekom ženine prve trudnoće, uže krvne žile možda ne dozvoljavaju mnogim hranjivim tvarima da stignu u toj mjeri kao u kasnijim trudnoćama.

Izvor: Telegram.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.