Ovo je tajna sretnih parova

ilustracija

Parovi u dugotrajnim vezama su neki oblik tima, spremni su na žrtve za dobrobit veze, što im je mnogo važnije od osobnih potreba. Brojna istraživanja su pokazala kako su preuzimanje odgovornosti, rješavanje problema i međuobna posvećenost, ključne u dobroj vezi.

Vaši prijatelji u vezi su već godinama. Njihov odnos oduvijek je pun ljubavi i razumijevanja. Ako se i posvađaju, odmah je jasno da je to samo kamenčić na njihovom putu koji ih nikad pretjerano ne uzdrma.

U čemu je tajna uspješne i sretne veze, uvijek se pitam i maštam da sam i sama u sličnoj. No, nekako uvijek naletim na onog krivog. U početku dok su još leptirići u trbuhu sve bude divno i krasno, a onda iznenada se počnu otkrivati naše prave mane i sve krene nizbrdo.

Ako ste i vi uvjereni da je vaš najveći problem u tome što jednostavno niste ‘kliknuli’ ipak ste, skupa sa mnom, u krivu. Ne radi se samo o tome da očito nismo pronašli svoju srodnu dušu nego možda ne znamo da je vezu potrebno održavati i u njoj naučiti živjeti. A to znaju tek oni parovi koji se iskreno predaju vezi i skloni su kompromisima, piše Huffington Post.

 

Što je lakši oporavak od teških situacija to je veza bolja

Brojna istraživanja su pokazala kako su preuzimanje odgovornosti, rješavanje problema i međuobna posvećenost, ključne u dobroj vezi. Istraživanje koje je pratilo 172 para tijekom njihovih prvih 11 godina braka, pokazalo je da je požrtvovnost glavna u održavanju, pa čak i jačanju veze u teškim trenucima. Što imate veću sposobnost oporavka od teških perioda i rješavanja problema, bit ćete sigurniji u svoju vezu.

Psiholozi kažu da većina nas ostaje u vezi, dok god smatramo da od nje imamo više koristi, nego štete. Parovi u dugotrajnim vezama su neki oblik tima, spremni su na žrtve za dobrobit veze, što im je mnogo važnije od osobnih potreba.

 

Evo stvari koje rade sretni parovi:

  • Opraštaju – Priznaju kad su u krivu, umjesto da uvijek okrivljuju drugog za probleme koji se u vezama neminovno javljaju. Uvijek su svjesni da priča može imati dvije strane. Ako i dođe do nerazumijevanja, konflikte rješavaju argumentiranim razgovorom, a ne uzajamnim optuživanjem.
  • Ne odlaze pa se predomisle – Neki parovi prekidaju kod svake svađe. Misle da su burne svađe znak velike ljubavi. Čemu se vraćati ako znate da će za tjedan dana sve opet biti isto. Osobe u sretnim vezama poduzeti će sve da ne izgube ono što imaju pa se neće olako igrati s odlaskom.
  • Znaju da ljubav nije dovoljna – ‘Volim te’ je lijepo čuti, ali su važnija djela koja to pokazuju. Uz voljenu osobu treba ostati i kada je teško. Sretni parovi pokazuju svoju ljubav jedno drugom svakodnevno i u sitnicama.
  • Poštuju se – Poštovanje se definira kao ‘osjećaj dubokog divljenja prema nekome ili nečemu izazvanog njihovim sposobnostima, osobinama ili postignućima’. To je najvažniji čimbenik u svakoj vezi.
  • Izgrađuju se međusobno – Zajedno se razvijaju. Zajednički postavljaju ciljeve i podržavaju jedno drugo u njihovu ostvarenju. Rade jedan uz drugog i jedan za drugog, a nikad ne jedan protiv drugog.

izvor:zivim.hr

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.